Asperges, de laatste van dit seizoen, met zalm en pasta…

asperges met zalm en pasta

We kochten vandaag de laatste asperges van dit jaar. Er wordt nog gestoken tot woensdag, 24 juni. Dan gaan de aspergebedden dicht en is de oogst afgelopen. Een mooie duidelijke gewoonte eigenlijk. Men wil de oogst nog wel eens wat vervroegen door de bedden te verwarmen, maar 24 juni is echt de slotdatum. Daarna worden er geen asperges meer gestoken!

We hebben er zoals elk jaar van genoten. We aten ze op allerlei manieren klaargemaakt. Onder allerlei omstandigheden, in allerlei gezelschap. En we vonden ze altijd heerlijk! Misschien komt dat ook wel omdat het seizoen zo kort is. Het blijft bijzonder, het eerste lentezonnetje, de eerste keer buiten eten en dan de eerste asperges van Brabantse bodem…Gewoon dichtbij geteeld en gekocht, geen vlieguren of Foodmiles…

“Nou Houdoe dan maar, tot volgend jaar”! Zo werden we vandaag uitgezwaaid door Mevrouw van Dinther. Zij teelt en verkoopt met haar familie al jaren en jaren asperges. Dit jaar was er in de stal een echt winkeltje met alles te koop wat bij een mooie aspergemaaltijd past; asperges natuurlijk, maar ook witte wijn, nieuwe aardappeltjes en uitstekende aardbeien voor het dessert. “Houdoe, tot volgend jaar”!

Vandaag maakte ik een simpele maaltijd met de laatste asperges. Ik kocht een kilo “stukjes”, prima om te verwerken in een pastamaaltijd:

  • voor twee personen:
  • 400 gram asperges
  • 150 gram gerookte zalm in reepjes
  • 1 uitje, fijgesnipperd
  • 1 kopje room
  • 1 klontje boter
  • een eetlepel vergehakte peterselie
  • een eetlepel versgehakte dille
  • peper en zout
  • Spaghetti

Fruit de ui in de boter even aan. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Laat zo even stoven.
Kook intussen de aspergestukjes beetgaar en giet ze af.
Kook de pasta al dente en giet af.

Schik de pasta in een mooie schaal. Roer de peterselie en dille door de room en giet de room over de pasta. Verdeel de zalm en aspergestukjes over de pasta. Even goed omscheppen en snel opdienen.

Aardbeien toe, met slagroom.

En natuurlijk een kopje espresso…

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *