Taartje met rode bessen en vanillieroom…

bessentaartje

Gisteren waren we weer eens in het winkeltje van Bronlaak. Afhankelijk van het seizoen verkoopt men er biologische/ecologische groenten en fruit. Het aanbod is niet altijd even groot maar dit keer was er van alles. Ik kocht mooie bietjes met het blad er nog aan, twee venkelknolletjes, en zak vol peultjes en een bosje mooie verse lenteuien. En dan nog een doosje rode besjes. Mooi voor een vaderdagtaartje die besjes!

Ik maakte hiervoor een zoet korstdeeg, ideaal voor blind gebakken vruchtentaarten.
Voor een taartje met een doorsnee van 22 cm.
250 gram bloem
100 gram boter
100 gram poedersuiker
mespuntje zout
2 eieren
Zeef de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Verdeel hierover de in kleine stukjes gesneden boter. Voeg de suiker en het zout toe en daarna de eieren, meng alles goed en schuif er geleidelijk de bloem bij.
Kneed het deeg een paar maal met de palm van je hand goed door. Rol het deeg tot een bal en leg die met folie afgedekt een half uurtje in de koelkast.
Rol het deeg dan uit tot een schijf, groot genoeg om bodem én randen van de springvorm te bedekken.
Leg het deeg met behulp van de roller in de ingevette vorm. Druk de randen goed aan en bekleed dan het deeg met bakpapier.
Stort op het bakpapier dan iets om het deeg te verzwaren cq op zijn plaats te houden, bijvoorbeeld gedroogde boontjes, knikkers of ,te koop in kookwinkels, aluminium palletten. Ikzelf gebruik hiervoor Portugese gedroogde ogenboontjes. Je kunt ze heel veel keren gebruiken.
Bak de taartvorm dan 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Maak intussen een banketbakkerscrème;
6 eierdooiers
40 gram bloem
125 gram suiker
500 ml melk
1 vanillestokje, gespleten
Doe de eierdooiers en 1/3 van de suiker in een kom en klop zolang tot het mengsel bleek van kleur is en een lint vormt. Zeef de bloem hierboven en meng zorgvuldig.

Breng de melk met de rest van de suiker en het vanillestokje aan de kook. Schenk, zodra de melk kookt, ongeveer 1/3 al roerend bij het dooiermengsel. Giet dit terug in de pan en laat dit op een heel laag vuur, onder voortdurend roeren, nog 2 minuten doorkoken.
Giet de room nu in een kom. Bestrooi de custard met wat poedersuiker om velvorming te voorkomen.

Giet de afgekoelde banketbakkersroom in het taartje, strooi er de besjes over. Druk de eerste laag besjes zachtjes in de room en strooi de rest erover.

Borage ofwel komkommerplant

Giet de afgekoelde banketbakkersroom in het taartje, strooi er de besjes over. Druk de eerste laag besjes zachtjes in de room en strooi de rest erover.

Ik decoreerde het taartje met de bloemetjes van de Borageplant. Die staat nu in bloei in onze tuin. De bloemen kun je zo eten. Het blad is ook eetbaar maar dat moet je even blancheren.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *