Het Zuurkoolvat…

zuurkoolpot

Stenen keukengerei, we verzamelen het al sinds mensenheugnis. Het mag steengoed zijn, of het is aardewerk, soms sluipt er zelfs wat bicuit binnen (dat is bij zo’n lage temperatuur gebakken dat het al uit elkaar valt wanneer je ernaar kijkt). Het mag allemaal de pret niet drukken, als het maar keramiek is. Je hebt in de loop van de tijd al heel wat van onze verzameling voorbij zien komen op deze site, want alles wordt gebruikt.

We betrekken onze spulletjes via uitdragerijen en vlooienmarkten. Het kost doorgaans geen knoop. Een snelle inventarisatie van de stenen potten, pannen, schalen en borden leert dat we in de loop der tijd slechts één, misschien twee stukken nieuw kochten. Het is leuk om te zoeken, leuk om te vinden. En het is geweldig gereedschap in de keuken en aan tafel.

Nu hadden we echter een grote doube-achtige pot nodig. Minstens vijf liter moest de inhoud zijn, en dan ook nog eens hoog genoeg. We besloten dan maar tot aanschaf van een nieuwe pot, de kans om in de nabije toekomst zo’n ding tweedehands te vinden was nihil.

Enig zoeken op internet deed ons belanden bij een site luisterend naar de naam Keukenkeramiek. Het is een internetbedrijf en het is gevestigd in Beegden, Midden-Limburg. En zij hadden dus die ene pot… Verder was er de mogelijkheid om op afspraak langs te komen. Vanmiddag hobbelde het Ministerie dus naar het Zuiden.

Een piepklein hokje was tot aan de nok volgestouwd met keramiek. De bulk van het bedrijf was in een ander deel van het huis opgeslagen. We zagen de doube, bevoelden hem, keurden hem en het was goed. Bleek er nog een forse korting in het verschiet omwille van het zelf ophalen van het ding. Ik keek nog wat rond en koos wat beukenhouten gereedschap, ik had het thuis al op de site uitgezocht. En toen stond die zuurkool pot daar. Aanbieding met alles erop en eraan. Pot, schaaf, stamper, knijper, gewichten. Een complete uitset voor een beginnend zuurkoolmaker. Ik was meteen om. De pot was zo mooi. Keuls steengoed was het, gebakken bij 1300 graden. Een prachtige, aaibare huid, alle details vakkundig afgewerkt. Oerdegelijk Duits vakwerk van net over de grens. Ook de maat stond me meteen aan. Inhoud 3 liter. Niet te groot, niet te klein.

Enfin, en nieuw hoofdstuk gaat geschreven worden in de analen van het Ministerie. Vandaag of morgen maken we onze eerste portie zuurkool. Over een week of zes is het klaar, je zult het zien.

Overigens, die andere pot, die waar het eigenlijk om te doen was, die pot zie je zaterdag, gevuld met het mooiste van het zwijn en de lekkerste bonen…

© paul

 

7 thoughts on “Het Zuurkoolvat…

 1. Ik zag (natuurlijk) eerst de foto. Ik dacht dat ik een kapot onderdeel zag. Lijkt mij op een gebroken disk met een gat er in. Maar niets wordt in de tekst vermeld. Blijft mij de vraag: wat zijn dan die 2 halve schijven?

 2. Dag paul;
  Die twee halve schijven zijn inderdaad inmaakstenen.
  Nadat je de pot voor driekwart hebt afgevuld met kool en zout leg je de stenen op de massa. Ze geven een permanente druk. Intussen moet er al zoveel vloeistof aan de kool onttrokken zijn dat de stenen onder staan.
  Je sluit vervolgens de pot af door het deksel erop te leggen en in het ringvormig reservoir rond de hals van de pot water te storten. Kwade dampen kunnen zo wel naar buiten, buitenlucht kan niet bij de kool komen.
  De planning is om zondag zuurkool te gaan maken, we zullen uitgebreid verslag doen.
  De stenen zijn halve cirkels omdat je ze anders niet door de opening van de pot krijgt gefrot.

  Groet, paul.

 3. Hoi,
  Ik heb zo’n zelfde zuurkoolpot, alleen heb ik hem nog niet in gebruik genomen.
  Ik ben er nog niet over uit welke methode ik ga toe passen, de tsjechische wijze of de normale of juist die met karnemelk.
  Hebben jullie de pot al in gebruik genomen ?

 4. @ Marita, wij hebben de pot in gebruik genomen. we hebben er zelfs een filmpje van gemaakt. Helaas is Paul nu geveld door de griep, dus gaat het even duren voor er een verslag van komt. Wij maakten de zuurkool volgens de ‘gewone methode’, zonder karnemelk. Later uitgebreid verslag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *