We hadden zin in lasagna, maar niet van die gewone met Bolognese saus. Ik besloot weer eens iets te doen met onze voorraad gedroogd eekhoorntjesbrood. Als het weer zo belabberd blijft kunnen we binnenkort weer verse plukken, het is er vochtig genoeg voor.
Ik maakte al eerder een pastagerecht met paddenstoelen, dit lijkt erop, maar is natuurlijk net weer iets anders. Het oorspronkelijke idee komt uit een Luxemburgs kookboek maar ik heb er zoveel aan veranderd dat het recept een eigen leven is gaan leiden.
Het is voor dit gerecht noodzakelijk dat je zelf verse pasta maakt, gedroogde pasta is niet te koop in deze maten.
Ik maakte pastadeeg van 300 gram harde tarwebloem en drie eieren. Dat is teveel deeg voor 2 personen. Van de rest maakte ik tagliatelle. Die bewaar ik tot morgen op een schone theedoek.
Neem voor vier personen:
voor het deeg
300 gram pastameel, meel van harde tarwe
3 eieren
beetje zout.
voor de vulling
een beetje olijfolie
25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
een doosjes grotchampignons
2 ons gekookte achterham ( in stukjes)
2 tenen knoflook
1 bosje platte peterselie
peper en zout
maak een bechamelsaus van
20 gram boter
20 gram bloem
50 gram Parmezaanse kaas
125 ml weekvocht van de paddenstoelen en 125 ml melk
wat versgeraspte nootmuskaat en zout
Doe het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek daarin de eieren en werk ze door het meel.
Kneed het deeg tot een mooie bal en laat die, verpakt in folie, 20 minuten rusten.
Bestrooi het werkvlak met bloem, dat voorkomt dat het deeg gaat plakken.
Rol het deeg dan uit totdat het de gewenste dikte heeft. Met de pastamachine gaat dat heel gemakkelijk. Draai het deeg er een aantal keren door op stand 1 totdat je een gladde lap hebt. Verzet dan de standen steeds met één tegelijk en draai er het deeg door. Voor deze pastarol gebruik ik uiteindelijk stand 7.
Week intussen 25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood in wat lauwwarm water. Knijp de paddenstoelen uit maar gooi het weekwater niet weg dat kun je gebruiken om de bechamel meer smaak te geven.
Bak de champignons in de olie en voeg de geplette knoflook toe. Doe er dan de stukjes eekhoorntjesbrood bij en strooi er de peterselie over en peper en zout.
Snijd vier lappen pastadeeg van ongeveer 50 cm en kook de pasta 2 minuten in ruim gezouten water.
Schep ze voorzichtig uit het water en leg ze op het werkblad.
Leg op het deeg de stukjes ham en schep er wat van het paddenstoelenmengsel op.
Vouw de pasta nu in de breedte losjes op elkaar en rol de reep gevulde pasta op.
Verdeel de bechamelsaus over de bodem van een ingevette ovenschaal en leg de pastarollen erop.
Strooi er wat Parmezaanse kaas over en zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Bak de pastarol 25 minuten.
Serveer per persoon één pastarol.
Geef vooraf een frisse salade.
Natuurlijk een kopje espresso toe, mét een oranje tompoes!
© ellen.