De bijen van Antoon…

Deze of gene wil nog wel eens een potje honing achter laten op het Ministerie. En wij weten dat te waarderen. Suiker wordt in ons huishouden zelden gebruikt, maar voor goede honing komen we ons bed uit. We gebruiken honing bij het bakken van taarten, of in het deeg voor koekjes, bij het stoven van vruchten en bij de bereiding van een mooi stuk vlees. Soms als toetje en soms gewoon sec op de boterham…

Het merendeel van onze honing betrekken we via Marleen en de Jongste Bediende. (Nou ja, betrekken… “Zij schenken” is een betere aanduiding, want de transacties vinden altijd plaats met gesloten knip.) Marleen op haar beurt haalt de honing in Noord-Limburg. Haar broer houdt daar domicilie. Hij is naast nog een aantal andere agrarische aktiviteiten ook imker.

Gisterenavond kwam ze even langs. En de boodschap die Marleen bracht was niet mis. Broer Antoon was altijd de trotse bezitter van acht bijenvolken, nu restte hem er nog slechts één! Zeven volken uitgestorven, morsdood, vernietigd.

Oorzaak van die ellende is een klein plantje, mogelijk staat het ook in jou tuin. Het heet Gebroken hartje, maar wordt ook wel Tranend hartje genoemd (Dicentra spectabilis).

Er is geen reden om dat plantje nu direct uit je tuin te verwijderen. In kleine hoeveelheden levert het geen schade op voor de bijen. Het giftig stuifmeel en de giftige pollen gaan op in de massa goed spul. Alleen bij grote concentraties komen bijenvolken in de gevarenzone.

In de buurt van Antoons kasten is een plantenkweker begonnen op grote schaal Gebroken hartje aan te planten, een aantal velden. Natuurlijk, iemand moet dat doen en het is helemaal legaal. En jij wilt in het voorjaar toch je nieuwe plantjes kunnen kopen bij het tuincentrum.

Voor Antoon en zijn bijen is het een hard gelag. Het heeft weinig zin om in de omgeving van zijn woonst nog kasten te zetten. De volken zullen het niet overleven. En hoe het verder moet weet ik niet, ik heb Antoon niet gesproken. Wel vertelde Marleen dat er gefluisterd wordt dat het laatste volk misschien naar ons dorpje wordt verplaatst, misschien wel naar de Witte Brug… Het lijkt me een goed idee.

2 thoughts on “De bijen van Antoon…

 1. Wat jammer! Van die bijenvolken.
  Er sterven er de laatste jaren al zoveel uit, en we hebben ze zo nodig.
  En als je ze dan zelf houdt, zoals Antoon, moet dit wel ongelofelijk triest zijn…

  Die Dicentra heb ik nog wel eens een paar jaar gehad, in m’n piepkleine stadstuintje. Een aardig plantje, vooral in het voorjaar als het bloeide, hetgeen het zelfs op ernstige schaduwplekken wilde doen. Doch de rest van het jaar geen bijdrage en allerminst iets spectaculairs of bijzonders.

  Nou ja, de linkjes hebben mij in elk geval geattendeerd op een adresje waar het geweldig toeven lijkt als ik eens die kant op ga, tegen ook nog eens ongelofelijke lage prijzen.

  Groet,
  sanne

 2. @ Sanne; inderdaad heel triest. Het ene overgebleven bijenvolk woont inmiddels op de Witte brug in Gemert bij de Jongste Bediende en Marleen. Ze zoemden vanmorgen al rond de verse appeltjes die de Jongste Bediende aan het plukken was. Ze leken heel tevreden met hun nieuwe woonplek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *