Kids University For Cooking

huis van de smaak

Ieder jaar organiseren een aantal collega’s op de eerste werkdag na de grote vakantie, een uitstapje voor het voltallige personeel van onze Pabo; een bezoek aan een dierentuin, een wandeling door de bossen, boogschieten, raften in Hoek van Holland, golflessen, nou ja noem maar op. Dit jaar organiseerden de collega’s van de Pabo Locatie Venlo het uitstapje en zo kwamen we uit op de Floriade. Vóór het bezoek aan de Floriade kwamen we samen in The Scelta Institute, aan de rand van Venlo.

Lees hieronder over de achtergrond van het Scelta Institute: Het is 2002 wanneer de Venlose ondernemer Jan Klerken, directeur en eigenaar van Scelta Mushrooms, wereldmarktleider op het gebied van de ontwikkeling en levering van champignonproducten, voor de eerste maal zijn gedachten de gang laat gaan omtrent een nieuw te bouwen bedrijfspand. Zijn droom is om naast de realisatie van een nieuwe kantoorruimte voor zijn huidige bedrijf, ook een ontwikkelingscentrum voor nieuwe recepturen en smaakbelevenissen te creëren en het thema gezondheid te gaan belichten. “Dare to share” staat centraal en naast de functie als kantoor en innovatiecentrum voor Scelta Mushrooms dient het dan ook voor andere bedrijven een inspiratievolle locatie om te winnoveren te zijn. Deze droom heeft geresulteerd in een definitief ontwerp voor een nieuwbouwpand van architect Fred Hias uit Gent welk de naam The Scelta Institute heeft meegekregen. Als locatie viel de keuze op de exacte plek waar Jan Klerken op 16-jarige leeftijd bij het champignonconserven bedrijf van zijn vader zijn eerste stappen in de ondernemerswereld heeft gezet.

Na de koffie met iets lekkers kregen we uitleg over Kokkerelli: Kids University for cooking. Zij ontwikkelen samen met educatieve partners GGD, Citaverde College en IVN Natuur- en Milieu-educatie, spannende programma’s voor alle scholen in Nederland. Een prachtig initiatief om kinderen te leren bewuster met voeding bezig te zijn. Zo gaan kinderen bijvoorbeeld  tomaten plukken in de kassen en maken daar dan later zelf tomatenketchup van. Ze leren hoe van graan brood wordt gemaakt en hoe de melk in het pak komt. Op de Floriade worden in het “Huis van de Smaak” kookworkshops gegeven voor kinderen. Wat je zelf gekookt hebt smaakt natuurlijk pas echt lekker! Na deze uitleg vertrokken we met bussen naar de Floriade. s’Middags werd ons de mogelijkheid geboden om onder het genot van wat lekkere hapjes en drankjes, de kinderkookworkshop te bekijken.

huis van de smaak

Hartstikke leuk om kinderen zo bezig te zien! Natuurlijk wordt Kokkerelli vet gesponsord door allerlei bedrijven, de naam van een bekende keukenapparatuurfabricant knalde van de stand af, maar goed; goeie doelen kosten nu eenmaal geld en iemand moet de apparatuur leveren. Het deed me goed te horen dat Kokkerelli gewoon doorgaat met de workshops als de Floriade afgelopen is. Eén van de gebouwen van de Floriade, Villa Flora, blijft staan en zal vanaf 2013 als food experience centre in gebruik worden genomen. Scholen kunnen de villa bezoeken en deelnemen aan de smaaklessen. Mooi! Wat mij betreft kunnen we niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te leren over voeding en gezondheid.

Wij sloten het uitstapje af met een diner in het Scelta Institute. Een goed begin van het nieuwe schooljaar!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *