Codornices a la bilbaina, ofwel kwartels met peterselie en knoflook…

Codornices a la bilbaina, ofwel kwartels met peterselie en knoflook

Wordt u ook een beetje somber van al dat winterweer; vriezen, dooien, regen, sneeuw en sombere luchten? Wetenschappers in Engeland hebben berekend dat morgen de sombertse/zwaarste dag van het jaar is. Zij noemen het “Blue Monday”. “Kerst is al weer lang voorbij. Het weer is somber en triest. De goede voornemens raken op de achtergrond, de dieetpogingen zijn mislukt en de eerste rekeningen van het jaar (en vooral de afrekeningen van de met de creditcards gekochte kerstcadeaus) vallen loodzwaar op de deurmat.

Een bekend gegeven, de januarimaand is niet de leukste van het jaar. Natuurlijk hebben wij hier in het Zuiden wel een belangrijk punt om naar toe te leven; nog een paar weken en het Carnaval barst los. De Prinsen zijn gekozen en geïnstalleerd, de eerste kletsavonden worden in overvolle zalen gehouden, er zal weer een Boerenbruidspaar in de onecht vereningd worden. De familie treft reeds haar voorbereidingen. En wij, hier op Het Ministerie, hebben een mailtje van  de Kolonel van de SOA band gekregen. Ze willen ons wel een “serenade brengen en een soepje eten”, op Carnavalsmaandag. Genoeg dus om naar uit te kijken en sombere gedachten te verjagen.

Een lekker zonnig gerecht vandaag (de rest van de erwtensoep gaat in de diepvries voor komende barre tijden).

  • Codornices a la bilbaina, ofwel Kwartels met peterselie en knoflook, een Portugees recept:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 kwartels, op de rug doormidden gespleten en geplet
  • wat olijfolie om in te braden
  • een klontje boter
  • 3 eetlepels oud witbrood, in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels versgehakte platte peterselie
  • peper en zout

 

Verhit de olie en bak de vogels zachtjes bruin en gaar aan beide kanten in ongeveer 20 minuten. Prik er met een houten prikkertje in, als er helder vocht uit komt zijn ze gaar.

Haal de vogels uit de pan en leg ze op verwarmde borden. Verhit het achtergebleven vocht en voeg een klontje boter toe. Doe er de broodblokjes, knoflook en peterselie bij en laat het geheel even krokant worden.
Schep dit mengsel over de kwartels en dien snel op.
Wij aten er saffraanrisotto bij.

Zonniger kan het niet!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *