Erwtensoep, altijd anders?

erwtensoep

Als er iets is wat men typische Hollandse kost noemt is het wel erwtensoep. Het hoeft maar even te vriezen en we maken weer grote pannen vol met deze dampende verwarmende soep. Ik zie het ook in de lijstjes met bezoekers. Via Google of andere zoekmachines typt men: “Erwtensoep”, “Erwtensoep voor veel mensen”, “Hoeveel erwten in erwtensoep”, “Wijn en erwtensoep”, “Erwtensoep met spekpannenkoeken”, en komt vervolgens bij dit weblog terecht. Toch maar weer eens een recept dan, voor gewone erwtensoep. Hoewel, wat is gewoon? Iedereen die ik ken en nog de moeite neemt om zelf erwtensoep te maken in plaats van een blik Unox open te draaien heeft zo zijn of haar eigen recept. En die recepten varieren fantastisch. De één zweert bij winterwortel, de ander doet er aardappelen bij om te binden. Weer een ander gebruikt geen vlees, of juist wél veel schouderkarbonaden, of spek, of gerookt spek, een lepeltje sambal, een teentje knoflook. Spliterwten of ronde erwten. Erwten uit de diepvries, het gebeurt allemaal. En u lezer, wat is uw geheim? Lijkt me leuk om hier eens een erwtensoepspecial te maken! Reageer en schrijf wat jouw erwtensoep tot de lekkerste maakt!!!

Ik geeft u mijn recept van vandaag, ik maak de soep niet altijd precies hetzelfde, koken is immers net als een levende taal en recepten worden naar de omstandigheden aangepast.

Alles voor de erwtensoep

Een aantal ingrediënten in mijn erwtensoep zijn wel altijd hetzelfde; Ik gebruik altijd spliterwten. Ze koken helemaal gaar en binden de soep mooi gelijkmatig. Verder doe ik altijd een stuk varkenspoot met bot in de soep. Het stuk van het varkensbeen nét boven de voet Een hieltje noemen ze dat hier. Het bot zorgt voor een mooie gelatineuse binding van de soep. Wie niet van drelletjes in de soep houdt snijdt de drelletjes na het gaarkoken gewoon weg en geeft ze aan de hond. De rest van het vlees gaat terug in de soep. Verder gaat er hier standaard een chilipepertje in en een teentje knoflook in.

Ik maak nooit een klein pannentje erwtensoep. Vraag me niet waarom maar erwtensoep moet naar mijn mening altijd in een flinke hoeveelheid gemaakt worden. Je kunt het prima invriezen in kleine porties zodat je op een plotselinge koude dag snel een hartverwarmende kom soep hebt.

Maar goed, genoeg gekletst. Ik lees het wel wat u er zoal voor erwtensoep-ideeën op na houdt.

Voor 6 liter erwtensoep;

  • 750 gram spliterwten
  • 1/2 knolselderie in kleine blokjes gesneden
  • 2 preien, in kleine ringentjes gesneden
  • 1 flinke ui, fijngesneden
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
  • 1 rode peper, het zaad verwijderen en fijnsnijden
  • 1 varkenshiel
  • 2 rookworsten

Neem een ruime pan en doe daarin alle groenten en de varkenshiel. Vul de pan tot vijf centimeter onder de rand met water en breng alles langzaam aan de kook. roer regelmatig en laat de soep zeker twee uurtjes garen. Neem het hieltje uit de pan en snijd de drelletjes weg. Snijd het vlees in kleine stukjes en voeg die weer bij de soep. Snijd de rookworsten in plakjes en doe die er ook bij. Warm nog even door en voeg naar smaak peper en zout toe.

Geef er roggenbrood bij met gekookt spek of stokbrood met boter.

Vandaag een stukje appeltaart toe en een kopje espresso.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *