Borlottibonensoep met spelt

soep van borlottibonen en spelt
Soms eten we een tijd bijna dagelijks pasta, dan herontdekken we de aardappel, soms eten we een paar keer per week vis, of raken we verslingerd aan ‘op lage temperaturen gegaard’. Ik denk dat dat heel herkenbaar is voor onze lezers, ook onze dagelijkse kost is aan mode onderhevig. Denk aan de ‘vergeten groente’. Je kunt geen kookprogramma bekijken of er komt wel een ‘vergeten groente’ voorbij. Ook op Twitter kun je de laatste ‘eetmode’ volgen. De culi-twitteraars schrijven over brood bakken, cupcakes, foccassia, margaritaijs, worst maken, draadjesvlees en de laatste week zijn natuurlijk de asperges aan de beurt. Via Twitter kwam ik achter het bestaan van de Bruine Bonenbende. Voedingskundige Yneke Vocking, culinair historica Lizet Kruyff en culinair journalist Onno Kleyn namen het initiatief tot het oprichten van de Bruine Bonenbende. Met als missie het promoten van peulvruchten! De bonenbende heeft een eigen website met recepten, productinformatie en vooral, mooie verhalen over peulvruchten. Reden om weer eens in de bonenrecepten te duiken. Ik kocht in Luxemburg een voorraadje Borlottibonen*, met wat spelt uit het Luxemburgse Naturpark Obersauer een mooie basis voor deze maaltijdsoep.

soep van borlottibonen en spelt

 • Borlottibonensoep met spelt;
 • 160 gram spelt
 • 200 gram gedroogde borlottibonen (of 500 gram verse), knoflook, bleekselderij, salie, olijfolie
 • 4 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
 • 1 flinke wortel, fijngesneden
 • 1 ui, 1 rode ui, fijngesneden
 • 1 kleine rode paprika, zaad verwijderen en heel fijn snijden
 • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • een flinke theelepel harissa
 • wat rozemarijn, salie en peterselie om te garneren
 • olijfolie
 • zwarte peper en zout.

De spelt en de bonen wassen en 24 uur weken in koud water. Het water bij de bonen af en toe verversen.

Giet de bonen af en doe ze in een ruime pan samen met een paar tenen knoflook, een fijngehakte stengel bleekselderij en een bosje salie. Giet er koud water bij, ongeveer 2x het volume van de bonen. Zet de pan op het vuur en breng de bonen aan de kook. Schuim het water af en voeg dan een flinke scheut olijfolie toe. Doe de deksel op de pan en kook de bonen in ongeveer een uur gaar. Schep de bonen uit de pan en houd ze apart. Haal ook de knoflooktenen en de selderij eruit, die hebben hun werk gedaan. Bewaar het kookvocht.

Verwarm in een andere pan wat olijfolie en smoor daarin de groenten zachtjes gaar. Voeg de tomatenpuree erbij en roer alles goed om. Doe er dan het kookvocht van de bonen bij en 2/3 van de bonen. Laat de groenten even garen en pureer dan alles tot een gladde massa met de staafmixer.

Schep de spelt uit het weekwater en voeg ze bij de soep. Laat de soep op een laag vuur 30 minuten koken tot ook de spelt gaar is.  Als de spelt gaar is zijn de korrels ongeveer tweemaal zo groot als een korrel risottorijst.

Voeg dan de rest van de bonen toe en breng de soep verder op smaak met peper en zout. Schep de soep in de borden en giet er een sliertje van de beste olijfolie over. Strooi er nog wat vers gehakte platte peterselie, salie en rozemarijn over en geef er stokbrood bij met gezouten boter.Wij zijn voorlopig ‘In de bonen!’

Kopje espresso toe!

* Borlottibonen zijn hier in Nederland ook wel te koop, maar in onze omgeving moet ik er echt naar zoeken of ze via internet bestellen (duur!) In Luxemburg liggen ze zo in het schap.

© ellen.

3 thoughts on “Borlottibonensoep met spelt

 1. Goede morgen,
  Ik begrijp dat jullie ook grote liefhebbers zijn van borlottibonen.
  Wij ook en we telen ze sinds een paar jaar zelf. Gaat erg goed en we hebben een flinke opbrengst.Wij hadden vorig jaar 2,6 kg aan GEDROOGDE bonen van 30 staken.
  Misschien heefr Jongste Bediende wel een plekje in zijn moestuin. Je kunt gewoon de Luxenburgse bonen nemen.
  Groetjes, Ine.

 2. @ Ine, we gaan het gewoon proberen. Heb een paar van de bonen in wat water gelegd om te kiemen. Daarna zet ik ze in een potje en misschien heeft De jongste Bediende dan wel een plaatsje in zijn enorme tuin… (hij heeft een hekel aan bonen zetten, daar moeten dan weer staken bij enzovoorts… veel werk bonen…
  We zien wel, je hoort er nog van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *