kip met dragon-roomsaus…

kip in dragon-roomsaus

Paul had zich voorgenomen om vandaag een mooi artikel te schrijven over Bloedworst en Balkenbrij. Over de verschillen tussen de Brabantse Bloedworst en de Limburgse Bloedworst. Gewone Balkenbrij en Bloedbalkenbrij, maar helaas. Paul ligt even in de lappenmand; het idee aan eten is voor hem al genoeg om nog zieker te worden…U moet de verhalen over balkenbrij en bloedworst, Limburg en Brabant, dus maar even tegoed houden.

Laat mij dan maar even het recept opschrijven van de kippenpootjes die we gisteren aten. Drumsticks, het onderste deel van de poot van de kip. Naar mijn idee een zeer smakelijk deel van de kip. Ik schrijf het telkens weer; bijna alle recepten met kip gaan de laatste tijd over kipfilets. Ik vind zo’n filet, van de borst, helemaal niet zo lekker. Het is vrij droog vlees en je moet veel moeite doen om het sappig te houden. De smaak is veel minder spannend dan het vlees van de poten. Ook de saus wordt veel smakelijker als het vlees mét botten even heeft mogen garen. Natuurlijk neem je een biologische kip, die blauwe supermarktkippen smaken bij voorbaat naar water, ze hebben een verschrikkelijk leven gehad en worden gefokt op een manier die echt heel slecht is voor ons milieu en dus voor ons allemaal. Kip van onbesproken gedrag dus. De drumsticks, het onderste deel van de kippenpoot, zijn vaak niet zo groot en wij lusten er dan wel twee per persoon, soms wel drie. Dat hangt af van gewicht en wat je er verder nog bij eet.

kip in dragon-roomsaus

 • Voor twee personen:
 • wat boter
 • 4 of 6 drumsticks van een biologische kip
 • 1 sjalotje, zeer fijn gehakt
 • 2 teentjes knoflook, geplet en zeer fijn gehakt
 • 1 scheutje droge witte wijn
 • 1 flinke lepel bouillon
 • 1 eetlepel gedroogde dragon, of veel verse dragon, (moeilijk te krijgen in dit seizoen)
 • peper en zout
 • een flinke scheut room
 • vers gehakte peterselie

Verwarm de boter en bak daarin de drumsticks lichtbruin aan. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak ze even mee. Blus af met de witte wijn en voeg wat bouillon toe. Laat de drumsticks dan rustig 40 minuten garen. Doe er de dragon bij en de room en laat, met de deksel van de pan, nog zeker 10 minuten zachtjes smoren. De saus kookt mooi in tot een dikke roomsaus. De botjes in de drumsticks geven een rijke smaak aan de saus. Verder even proeven en peper en zout en wat vers gehakte platte peterselie toevoegen.

Wij aten er witlof bij en aardappeltjes. Een stukje kaas, Bleu d’ Auverne, toe. En natuurlijk een kopje espesso.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *