Generaal Alaaf…

bij Dientje tijdens het Generaal alaaf

Het gebeurt me zelden, maar dit jaar heb ik nog weinig voorpret beleefd aan carnaval. De Bonte Avonden miste ik omdat ik geen vrij geregeld kreeg op mijn werk, en zo miste ik ook de avonden dat Ons Gezelschap druk doende was met het vormgeven van de nieuwe kostuums, de zogenaamde Pèkskesavonden. Hoewel er op die avonden hard gewerkt moet worden behoren ze tot de leukste van het jaar. Een ieder doet zijn best en neemt tevens een voorschot op het aanstaande feest. Die avonden kunnen fors uitlopen.

Wie in Helmond de Zilveren narrenkap won moest ik vernemen uit de krant, en ook de Venrayse Tonpraoterij is aan me voorbij gegaan. Van het overig Limburgs carnaval heb ik überhaupt niks mee gekregen, en ook weet ik niet hoe de Keulse krakers klinken. Niks gehoord van de Bläck Fööss, niks van de Höhner.

En afgelopen zondag miste ik dan het Generaal Alaaf. Een evenement waarop nagenoeg alle Blaasorkesten uit ons dorp zich presenteren als op een soort definitieve laatste repetitie voor het Grote Feest. Ellen was er wel, getuige de foto. Heel stoer, met een glas bier. Wat de foto niet toont is dat ze altijd weer tegen dat bier in staat te hikken. Ellen houdt niet van bier.

Enige jaren geleden heeft ons Doorluchtig Officieel Carnaval het plan opgevat om een prijs uit te loven aan de “beste” blaaskapel. Een stompzinnig, kortzichtig, schofferend en uitermate dom idee. Aan wiens vertroebelde brein dit wangedrocht is ontsproten weet ik niet, maar ik heb zo mijn vermoeden.

Tel je het totaal aan uitvoerende muziekanten bij elkaar op dan kom je al snel tot een paar honderd. Een paar honderd mannen en vrouwen die belangeloos op élke plek in het dorp hun best staan te doen om het Grote Feest cachet te geven. Ijs en weder dienende! Kapot geblazen lippen wegens winterse toestanden, bevroren vingers, jas uit, jas aan wegens voortdurend wisselen van binnen en buiten spelen. Kortom, al dat volk staat zijn aller-uiterste best te doen. Wie, in gods naam, vermag dan nog het arrogante lef hebben om uit te maken dat de een iets beter is dan de ander? Donder nou toch gauw op! Ik heb dit jaar niks gehoord over de blaascompetitie. Hopelijk is het fenomeen een stille marteldood gestorven…

Maar goed, ik miste dus het Generaal Alaaf. Terry en de Jongste Bediende zongen er in mijn plaats The Wild Rover, en dat steekt me ook wel een beetje. Enfin aanstaande dinsdag zal ik er wel zijn, bij de repetitie van de ZAP-band. En dan zál ik zingen, reken maar…

De foto werd getrokken door Marleen (van Zeeland).

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *