Onze Madiran…

madiran

Ik herinner me nog de eerste keer, hoewel het al weer jaren geleden is. En ik was op slag verliefd…

Ik zocht een mooie wijn voor eigen gerief. Iets voor in de schemering bij de kachel, in de luie stoel. Slijter Cor kende mijn voorkeur voor stevige Bordeaux wijnen. Maar omdat ik niets naar bevrediging kon vinden uit dat gebied adviseerde hij me een Madiran. “En neem dan meteen een goede…”

Ik had er nog nooit van gehoord, van Madiran. Maar Cors advies diende ik niet zomaar in de wind te slaan, hij had me al eerder aan juweeltjes geholpen. Ik kocht de fles, betaalde met vijftien guldens en kreeg één stuiver terug. Een forse uitgave voor een fles wijn, vond ik.

Die middag liet ik de wijn acclimatiseren, ‘s avonds dronk ik hem in mijn zorgvuldig geënceneerde ambiance. En ik was op slag verliefd… Wat een wijn! De diepe geur van zwart fruit, van pruimen, van tuigleer, en ook een beetje hooi. Veel tanines, maar mild. En dan die kleur… Het Franse platteland, boers en elegant in één. Net zoals de romanheld d’Artagnan een onbehouden pummel is en tegelijkertijd een nobele vierde Musketier.

Ach, de Madiran. Twee maal reisden we af naar die streek, we zijn er nooit aangekomen. Altijd werden we onderweg opgehouden door andere aantrekkelijkheden, andere bezigheden en andere wijnen. Maar ooit zullen we er zijn.

De Madiranstreek dank haar naam aan het dorpje Madiran. Ze ligt in het zuid westen van Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën. Het is de streek van de ganzenlevers, de grote stoofpotten, de pruimen en de Armagnac. De gerechten zijn er zwaar, zo ook de wijnen. “Vette” wijnen zo gezegd.

Probeer hem uit lezer, die Madiran. Je zult er geen spijt van krijgen. Maar koop hem niet te jong. De wijn bevat veel tanines en die hebben tijd nodig om mild te worden. De beste Madiran wordt gemaakt van 100 % Tannat-druiven, en de vruchten komen liefst van oude stokken (Vieilles Vignes). De wijn van de foto kochten we op de Oktoberbeurs in Luxemburg. We betaalden voor één fles iets minder dan een tientje. We kochten 12 flessen. Het is niet de wijn die we met de vrienden aan de keukentafel slempen (sorry vrienden). Deze wijn wordt gedronken bij een stevige maaltijd. Of gewoon, wanneer we vinden dat we samen weer iets te vieren hebben (en dat is vaak!).

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *