Oliekoeken met Carnaval…

nonnevotten 006

De Oost Brabander kent de traditie niet, maar het ís een heuse traditie. In allerlei streken waar men carnaval viert horen oliekoeken er gewoonweg bij. Het gaat dan om een primitief gebak, een soort van veredeld gistdeeg, gefrituurd in de hete olie. Oliebollen dus…

In Italië gaat er een vleugje rozemarijn door, in delen van het Rijnland vult men ze met vruchten, en in Luxemburg zweert men bij een verfijning met kandij. In Keulen heten ze Muzen, in Heerlen noemt men ze Sjtrikke, Louis Paul Boon spreekt van Smoutebollen bij het Aölster Carnaval. En dat allemaal dan weer naar aard, streek en ingrediënten van de betreffende oliekoeken. Zelfs in Ellens geboortedorp werden de oliebollen gebakken op de vooravond van de vasten. Daar bleven ze gewoon oliebollen heten, maar Hillegom is dan ook geen carnavalsdorp…

Het gebak van de foto noemt men Nonnevotte, naar de strikken die de nonnen in vroeger dagen op haar derrière droegen. Het gebak is al beschreven in 1676. Het werd aangeboden aan de bevelhebber van de Franse legerschaar, die kamp maakte voor de poorten van Sittard.

We werden op het gebak opmerkzaam gemaakt door Ed Starren van de Wijnerij. En sinds dien is het een vast onderdeel geworden van al het eten dat hier tijdens het Grote Feest gaat schuiven. Het zal zaterdag worden vooraleer Ellen aan bakken toe komt, maar het komt lezer, het komt…

Ed Starren is niet meer. Hij overleed heel plots op 28 april van het vorig jaar. We mochten altijd graag verwijzen naar zijn wijnweb-log, het was zeer terzake kundig geschreven. Ed was kritisch, maar nooit lomp of gemeen. En doorgaans was zijn toon mild en doordesemd van de liefde voor de wijn. Hij tikte me graag op de vingers wanneer ik over de schreef ging bij de beschrijving van een Riesling, een Tokayer of een Bordeuaux. En hij tipte ons wanneer er weer een fantastische aanbieding te vinden was bij Cora of Delhaise. We maakte vage afspraken om elkaar te ontmoeten, het is er nooit van gekomen, het bleef vitueel. We missen Ed.

De familie Starren heeft het web-log open laten staan. Je kunt het nog steeds bezoeken. Je vind er honderden lezenwaardige artikelen over wijnen en de wijnwereld. En elk jaar op carnavals zaterdag de aankondiging dat de Wijnerij voor drie dagen sluit…

Wienerei is dees drei Vastelaovendsdaog geslote.
Vaanaof Asselegoonsdaag zien veer weer dao !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *