Stoofpot met kip…

13 feb. 2011

pot au feu met kip

Evert en Neel van Eupotours waren ook hier in Luxemburg. Zij zijn al een paar weekenden bezig om hun nieuwe optrekje hier op de camping te schilderen en te verbouwen. Ik had beloofd dat ik voor ons vieren zou koken, dan konden zij doorwerken. Nu is het in de winter zaak om alles wat kan bevriezen in de caravan, weg te doen. Blikjes frisdrank knallen spontaan uit elkaar bij min zoveel en zelfs bier bevriest. Aardappelen en uien kunnen ook niet tegen de vorst. Als ik wil koken in de winter moet ik dus steeds van alles inkopen om een maaltijd klaar te maken. Ik was dan ook heel blij met de actieaanbieding in de supermarché. Zij voeren elke week een ander thema en verkopen daarbij behorende producten dan tegen actieprijzen. Deze week was “de stoofpot” het thema en bij de actieaanbiedingen lagen mooie pot-au-feu groentenpakketten voor slechts € 2,49. Het pakket bevatte: een ui, een teen knoflook, vier stukken prei, flink wat wortelen, 1/4 witte kool, 1/4 knolselderij, 1/4 meiraap, vier aardappelen en wat peterselie.

groentenpakket

Ik besloot zo’n pakket te kopen en het te verwerken in een stoofpot met kip. Alles in één pot, bespaard nog afwas ook! Een stokbrood en een fles wijn erbij en je hebt een prachtige maaltijd voor vier hongerige personen.

  • een flinke biologische kip
  • wat olijfolie
  • een ui, een teen knoflook
  • vier stukken prei, flink wat wortelen, 1/4 witte kool, 1/4 knolselderij, 1/4 meiraap alles in grove stukken gesneden
  • vier aardappelen in blokjes gesneden
  • een bosje dragon, fijn gehakt
  • een flink glas witte wijn
  • water of bouillon
  • een scheut room
  • peper en zout

Snijd de kip in 8 stukken en braad die in een flinke pan even aan in de olijfolie. Neem de kipdelen uit de pan en bak de ui met de knoflook lichtbruin. Doe dan de kip weer terug in de pan, voeg de groenten erbij en de wijn. Doe er eventueel nog wat water of bouillon bij. Laat zo een uurtje zachtjes stoven. Doe er dan de aardappelen bij, de room en de dragon. Breng op smaak met peper en zout en laat nog even stoven tot de aardappelen gaar zijn. Dien op in de pan en geef er knapperig stokbrood bij.

Kopje espresso toe!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *