Pasta vongole, Grote Schoonmaak deel één…

pasta vongole

Een dag minder werken dat doet wat met een mens…, ik heb het nog nooit zo druk gehad. Ik meen dat ik op die extra vrije dag allerlei achterstallig onderhoud aan huis en tuin moet plegen. Dat is deels pure fun, maar deels ook vreselijk afzien. Na de carnaval ben ik begonnen aan wat men vroeger de ‘Grote Schoonmaak’ noemde. Ik herinner mij nog goed dat vroeger vóór de Pasen alles gepoetst, geschilderd en opgeschoond moest worden. Mijn moeder had er plezier in om bij het eerste voorjaarszonnetje alle ramen en deuren open te gooien en het hele huis van boven tot onder schoon te maken. Een nieuw kleurtje op de muren, een nieuw behangetje, gordijnen  naar de stomerij, tapijten werden in de tuin over het kloprek met de mattenklopper bewerkt. De bedden gingen naar buiten om te luchten. Zo werd het huis kamer voor kamer schoongemaakt, geschilderd en/of behangen. En als je kamertje dan helemaal schoon was, voorzien van nieuw behang en een bosjes narcissen op het in een nieuwe kleur geschilderd kastje, dan werd er getracteerd op gebakjes of iets anders lekkers en je mocht kiezen wat er die avond gegeten zou worden. Schoonmaak moest wel gezellig blijven vond mijn moeder…

Ik ben nog niet halverwege mijn ‘grote schoonmaak’ en heb pijn in mijn rug een stijve nek (van het plafond witten) een vervelend zwerende vinger van een kras met iets roestigs… Hoe deed mijn moeder dit toch allemaal zónder mopperen en vooral mét een stralend humeur…
pasta vongole
Een supermaaltijd vanavond na het harde werk dat was dus wel het minste. Zaterdag gekocht op de markt, superverse echte vongole. Kleine schelpjes met zeer smakelijke zeevruchtjes. Niet goedkoop, maar voor een schoonmaakfeestje prima geschikt; snel klaar, lekker en eenvoudig te bereiden;

voor vier personen:

  • een netje vongole (ongeveer 500 gram) Even wassen onder koud stromend water. Kapotte schelpjes weggooien.
  • olijfolie
  • 1 blik tomaten stukjes
  • 1/2 rode peper ( zaadlijsten wegsnijden en fijnhakken)
  • 1/2 bol verse knoflook of een teentje knoflook fijngehakt
  • 1/2 ui en snippers gesneden
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • twee eetlepels versgehakte platte peterselie
  • pasta, bij voorkeur linguinne of spaghetti

Bak de ui en knoflook met de stukjes rode peper in de verwarm de olijfolie zachtjes aan. Voeg de tomatenstukjes erbij en smoor ales een paar minuutjes. Voeg de wijn erbij en laat de saus zachtjes pruttelen. Zet intussen een pan op en kook het water voor de pasta. Kook de pasta en voeg twee minuten vóór het einde van de kooktijd van de pasta, de schelpjes bij de tomatensaus. Schep de schelpjes om en om in de saus tot ze nét opengaan. Giet de pasta af en voeg ze bij de tomaten/schelpjes. Strooi er met gulle hand versgehakte platte peterselie over en dien snel op.

En hoe je dat dan eet?  De spaghetti rol je op een vork en met je vingers pak je de schelpjes en slobbert ze leeg… Vingerfood dus! Glas witte wijn erbij en natuurlijk een kopje espresso toe.

© ellen.

 

 

 

 

2 thoughts on “Pasta vongole, Grote Schoonmaak deel één…

  1. Hoi Ellen,
    Weer een leuk verhaal en super-recept!

    Eén ding begrijp ik niet in het recept. Je schrijft:

    ■1/2 bol verse knoflook of een teentje knoflook fijngehakt

    Wat bedoel je nu precies? Ik neem aan dat je met een halve bol verse knoflook hetzelfde product bedoelt als waar dat ene fijngehakte teentje vanaf komt? Of niet? Een halve bol of één teentje is nogal een verschil. Ik zie dat je over het teentje schrijft: fijngehakt. Bij de halve bol leg je het verder niet uit. Wat doe je daar dan mee?
    Het zal wel weer een domme vraag zijn, maar helaas… Ik wil alles altijd graag goed begrijpen!
    Ga zo verder met de site. Ik geniet er regelmatig van!

    Groeten,
    Alexander
    Helmond

  2. @Alexander, je hebt helemaal gelijk, dit was niet erg duidelijk. Ik gebruikte verse knoflook. Van die hele verse die nog niet gedroogd is. Je kunt daarvan de binnenste blaadjes gewoon eten, je hoeft ze niet te pellen. De teentje zijn nog heel klein en de velletjes smakelijk en soepel. Gewoon zo’n bol (ze zijn niet zo heel groot) verse doormidden snijden en in stukjes hakken. Deze knoflook is ook niet zo sterk. Je kunt er dus best een halve bol van gebruiken, ongeveer gelijk sterk aan een forse teen gedroogde/gerookte knoflook.
    Ik hoop dat dit wat verduidelijkt. Overigens kocht ik deze verse knoflook op de markt in Helmond.

Leave a Reply to Alexander Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *