Prei in vinaigrette…

prei

Zjak had een fles bijzondere wijn die hij met ons wilde delen, De Jongste Bediende en Marleen gaan op vakantie en de prei moest geoogst worden; reden genoeg voor een etentje!

Een paar weken geleden las ik op het weblog van Janneke Vreugdenhil een recept voor prei in vinaigrette dat me meteen aansprak. Die week besprak Janneke kookboeken van haar favoriete kookboekenschrijvers en ik moet zeggen dat onze smaak aardig overeen komt. Naast Marcella Hazan, één van mijn favorieten, besprak ze het boek van Hopkinson; “Roast chicken and other stories”. Uit dat boek komt dit recept, prei in vinaigrette. Je hebt er duimdikke prei voor nodig en dan is het natuurlijk fantastisch als je gasten een groententuintje hebben waar de prei net geoogst moet worden en je precies die duimdikke exemplaren kunt oogsten. Ik besloot het gerecht als voorgerecht te serveren maaar je kunt het ook met wat gekookte aardappeltjes als hoofdgerecht opdienen. Voor vier personen heb je 16 duimdikke preien nodig. Janneke vond dat nogal veel, maar hier gingen ze schoon op.

  • 16 dunne preien
  • 2 eetlepels gladde dijonmosterd
  • 2 eetlepels rodewijnazijn (ik gebruikte appelazijn)
  • 250-300 ml arachideolie
  • 2 hardgekookte eieren, fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook (was ik vergeten, zo verandert een recept toch altijd een beetje)
  • zout en peper

Was de preien zorgvuldig. In dit geval nog het meeste werk, prei uit eigen tuin kan veel zand bevatten. Snijd de wortelaanzet en de toppen van de prei. Breng een flinke pan water aan de kook, doe er zout bij en kook de preien hierin gaar. Giet ze af boven een vergiet en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Doe mosterd, azijn, zout en peper in de keukenmachine of blender en voeg wat water toe. Schenk er terwijl de motor draait geleidelijk olie bij tot je een mooie gebonden saus hebt. Halveer de preien en leg ze met de snijkant boven op een mooie schaal. Besprenkel met de vinaigrette en strooi er de eikruimels over. Serveer met wat stokbrood en gezouten boter.

Het is nogal veel vinaigrette maar wat overblijft kun je nog zeker een week in de koelkast bewaren.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *