Mosterdsoep…

mosterdsoep

We trokken in het weekend een mooie bouillon van een kip die bij leven en welzijn heel tevreden moet zijn geweest. Maar het kwam er niet van om er daadwerkelijk kippensoep van te maken, Ellen had andere plannen met het vlees. Ik heb de bouillon op maandag dan maar gebruikt om er mosterdsoep van te maken. We kochten tijdens ons korte bezoek aan Arcen een pot ambachtelijke mosterd bij Graanbranderij De Ijsvogel, vandaar…

  • 1 1/2 liter bouillon,
  • olijfolie,
  • 100 gram ontbijtspek
  • 1 ui,
  • 60 gram bloem,
  • 3 forse eetlepels mosterd,
  • peterselie,
  • peper en zout.

Breng de bouillon op temperatuur, maar zorg dat-ie niet kookt. Snipper de ui en bak die in olijfolie glazig, samen met het in dobbelstenen gesneden spek. Stort dan de bloem erbij en roeren, roeren, roeren. Als de bloem gaart, aankleurt en een kompakte massa vormt met ui en spek dan de bouillon scheut voor scheut toevoegen en blijven roeren. Krijgt de soep zijn consistentie dan mag de mosterd erbij. En natuurlijk weer roeren. Laat het geheel enige tijd zachtjes doorpruttelen. Afmaken met gehakte peterselie en eventueel peper en zout.

Hetr recept heb ik deels afgekeken bij de IJsvogel, maar het dan toch weer zo veranderd dat het uiteindelijk mijn recept is geworden.

Het bord is nieuw (nou ja, nieuw?). Peter vond er twee van op een vlooienmarkt, samen met één plat exemplaar. Hij herinnerde zich het Lunéville artikel en schroomde zich niet om ze meteen aan te schaffen. Vandeweek kwam hij ze ons schenken. De diepe borden hebben een pracht-blauw motief, maar dat zie je even niet, het zit onder de soep…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *