De Eerste Asperges van 2010!!!

De eerste asperges van 2010!

Het is voor ons toch ieder jaar weer een klein feestje; de eerste crocussen, dan de narcissen en dan… asperges! Asperges, vers van het land, vanmorgen in alle vroegte gestoken, en deze avond op onze borden! Mooier kan het eigenlijk niet.

Wij hebben het geluk dat we in Brabant wonen, in een dorp, omgeven door asperge-velden. Zo rond de tijd dat de narcissen hier in de Gemeentetuin beginnen te bloeien is het zaak om op te letten of ‘Het bord’ er al staat. Een bord met de aankondiging: “Asperges, nu ook geschild”, op de weg naar De Mortel, is voor ons de eerste ‘lentebode’.

Wat zullen De jongste Bediende en Marleen opkijken als ze op tweede Paasdag recht vanuit Canada aan onze Paasbrunch aanschuiven en in plaats van sneeuw, koude en winterse pot, hier een schotel asperges voorgezet krijgen. Dat wordt een droom van een jet-lag!

Ach lieve lezers in de Randstad, ik wil jullie niet jaloers maken en ik wil jullie zeker niet aanzetten tot het kopen van asperges uit Peru. Als het water je nu in de mond loopt, reis dan gewoon even af naar Brabant of Limburg. Maak er een gezellig uitstapje van en koop je asperges, vers van het land.

Recept; nou ja, een recept heb ik eigenlijk niet voor deze primeurs. Mijn advies is om de eerste asperges zo simpel mogelijk te eten. Kort koken, serveren met een hardgekookt ei, wat gesmolten boter en eventueel een plak lekkere gekookte ham. Beetje nootmuskaat erover misschien. Verder in het seizoen gaan we wel experimenteren met gestoomde, langzaam gegaarde, gegratineerde en ga-zo-maar-door, recepten voor asperges.

En wat we erbij drinken? Een witte wijn, een Luxemburgse Rivaner, heeft al jaren onze voorkeur. Lezers die ons blog al lang volgen kennen onze liefde voor Luxemburg en de Luxemburgse wijnen. We komen er vaak en slaan daar onze witte wijnvoorraad in. Een paar weken geleden las ik in de krant dat er weer een Aspergewijnverkiezing was gehouden door het Brabants Asperge Genootschap en dat men daar bijna unaniem gekozen had voor de Rivaner St Martin uit Luxemburg! Een prima keuze!

Wij hebben er vandaag van genoten! De asperges, de wijn, een feestelijke maaltijd!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *