Boemboe Roedjak met boontjes en kip…

boemboe roedjak

Een sambal is een pasta op basis van Spaanse pepers (lombok, rawit) en krijgt door kleine toevoegingen zijn eigen specifieke smaak (sambal petis, sambal trassi, sambal djeroek enz.). Sambal goreng is een samengesteld gerecht waarin óók sambal is verwerkt (sambal goreng boontjes, tomaat, prei, ei, tempé enzoverderenzovoorts…).
En dan is er nog boemboe roedjak. Dat is dan weer een kruiden- en specerijenmengsel, al dan niet gebakken. En ook daar zitten meestal pepers in. Over die boemboe roedjak schreef ik al eens op 19 maart 2007.
Sambals, sambal gorengs en boemboes zijn niet zo moeilijk te maken, het is alleen wat werk.
Toen we onlangs weer eens vlees insloegen bij Samuran stonden er tussen de olijven, worstjes en oliën kleine potjes kant-en-klare Boemboe roedjak. Van gecontroleerde biologische teelt, dat wel…
Natuurlijk schafte ik me zo’n potje aan. Dan maar een keer pre-fab, dan maar een keer makkelijk.
Gisteren maakte ik met de boemboe een Indonesisch aandoend gerecht. Het recept is voor twee personen.
  • 1 potje (of portie) Boemboe roedjak,
  • 200 gram kipfilé,
  • 2 kippen drumsticks,
  • 300 gram prinsessenboontjes,
  • olie,
  • paar druppels citroensap,
  • 1 kop bouillon.
Snijd de kipfilé in forse dobbelstenen. Bak die in wat olie samen met de drumsticks gaar. (Let op: de drumsticks moeten aanmerkelijk langer). Kook de boontjes beetgaar, spoel ze daarna even onder koud water, en laat ze uitlekken.
Doe dan in een stoofpan twee eetlepels plantaardige olie. Bak hierin de Boemboe roedjak even aan en voeg dan de kip, de boontjes en een kop bouillon toe. Laat het geheel pruttelen zonder deksel zodat de saus weer kan inkoken tot een mooi papje. Vind je de consistentie van de boemboe goed, dan is je gerecht klaar.
Nu is het maar de vraag of je hetzelfde potje boemboe roedjak kunt vinden als ik gebruikte. Maar ik heb intussen geleerd dat boemboes volop te koop worden aangeboden. Talloze aanbieders van oosterse producten voeren ze in hun assortiment. Ik ken die verder niet en kan niks zeggen over smaak of bereidingswijze. Die van ons smaakte heel behoorlijk. Wel een tikje te zoet…
We aten er pandanrijst bij. Kopje espresso toe.
© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *