Visschotel met prei en saffraan…

Vis wilde ik eten, en zo sprak ik het ook af met Ellen. Ik zou koken met wat er nog verdwaald in de diepvries lag. Een paar filets Tilapia, niet Ellen favoriete vis. Maar ze lagen er nu eenmaal en weggooien is zonde. (Ik vind die vis overigens smakelijk.) Je zou in dit recept ook best schelvis kunnen gebruiken, of kabeljauw, of andere blanke vis.

Het recept is geschreven voor twee personen:

 • 350 gram witvisfilet,
 • 1 prei, kort gesneden,
 • 1 kleine ui, in ringetjes,
 • 3 gekookte aardappelen,
 • 1 teen knoflook, grof gesnipperd,
 • 2 kerstomaatjes,
 • flinke scheut room,
 • 1 klein glas wijn,
 • boter,
 • paar draadjes saffraan,
 • peper en zout.
Verwarm de oven op 190 graden. Doe een klont boter in een koekenpan en stoof hierin de ui en knoflook op niet te hoog vuur, Wanneer die glazig beginnen te worden gaat de prei erbij. Laat alles 5 minuten doorstoven en voeg dan de wijn en room toe. Laat nog eens 5 minuten stoven en giet er de in een beetje vocht verkruimelde saffraan bij. Zet het vuur heel even hoog en stort de groenten dan in een vuurvaste ovenschaal. Schik de vis tussen de groenten en drapeer de aardappelblokjes eromheen. Hussel de zaak zodanig door elkaar dat vis en aardappelen overal geraakt worden door het vocht en een deel van de groenten. De gehalveerde kerstomaatjes erbij voor de sier. Schuif de schotel in de oven en laat het gerecht 20 minuten garen. Dien warm op.
 
 • Wanneer je geen saffraan hebt kun je ook saffloer (uit de bloem van een distel) of kurkuma (koenjit, geelwortel) gebruiken. Ook zijn er kunstmatige kleurstoffen in de handel (nogal eens gebruikt in Spanje en Portugal). De saffloer en kurkuma geven slechts een beetje smaak mee, de kunstmatige kleurstof nóg minder.
 • Bedenk dat niets de delicate, eigenzinnige en unieke smaak en geur van échte saffraan kan vervangen…

2 thoughts on “Visschotel met prei en saffraan…

 1. Misschien leuk om te weten, we zijn nu real time bezig dit recept te maken met kabeljauw. We gaan er ook een hand garnaaltjes door doen. We wonen in Den Haag dus vlakbij Scheveningen. We een konden vandaag een kilo ongepelde garnalen niet laten liggen bij de visboer in de haven

 2. @Daphne, Leuk, doe er dan niet teveel saffraan bij. Dat zal de smaak van de garnaaltjes snel overheersen, dat zou jammer zijn.Wens jullie een smakelijke maaltijd straks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *