Tortellini in Brodo

tortellini in brodo

Gisteren waren Ans en Alex bij ons te gast. Een klein informeel etentje. Ik maakte zelf tortellini naar een recept van de broer van Karin van Munster. Haar broer woont in Italie en zij schrijven wekelijks een colom in Vrij Nederland over Eten en Drinken in Italie. Mooie bruikbare recepten. Een paar weken geleden schreven ze over tortellini in bouillon. “Een van de meest prestigieuze gerechten van de Bolognese keuken”, schrijft broer Frans. Het recept leek me niet echt te kloppen. Erg veel vlees voor de vulling van de pasta, dacht ik. In de praktijk bleek dat er inderdaad zoveel vulling in de tortellini ging. Het wordt een flinke hoeveelheid. Ik maakte ze zaterdag. Je kunt de tortellini wel een dag afgedekt, in de koelkast bewaren. Het maken van de pasta is niet moeilijk, het vouwen van de tortellini is echter een vreselijk geduld werkje. Echt perfect van vorm waren ze dus niet, maar wel heel lekker! Tip van Frans; kijk eens op You Tube, er staan talloze filmpjes over hoe je de tortellini precies moet vouwen.

Een mooi voorbeeld, het lijkt zo simpel…Nou ja, gewoon oefenen!

Tortellini in Brodo:

 • voor de bouillon
 • 600 gram rundvlees (borst of rib)
 • een stuk kip
 • 1 wortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 ui
 • 2 tomaten
 • zout
 • Voor de vulling;
 • 300 gram varkenslende
 • 250 gram mortadella
 • 100 gram rauwe ham
 • 150 gram Parmezaan
 • 1 ei
 • zout, versgemalen peper, nootmuskaat
 • Voor de pasta:
 • 250 gram pastameel
 • 5 eidooiers

Trek een mooie bouillon van het vlees en de groenten. Maal intussen voor de vulling van de tortellini het rauwe varkensvlees, de kaas, ham en mortadella fijn. Meng er het ei en de kruiden door.Mak het pastadeeg¬†en laat de deegbal op een koele plaats een half uurtje rusten. Rol het deeg dan uit tot een dunne lap en snijd die in vierkantjes van 2×2 cm. Leg op elk vierkantje een theelepeltje vulling en vouw het in een diehoekje. Buig de uiteinden naar elkaar toe en druk ze op elkaar zodat je een soort pinkring krijgt. Laat de tortellini opeen schone doek drogen tot de bouillon klaar is. Zeef de bouillon (het vlees kun je gebruiken voor een ragout of salade) breng hem weer aan de kook, doe de tortellini erbij en kook ze een paar minuten. Strooi er wat verse gehakte peterselie over en serveer warm met wat parmezaanse kaas.

Ervaren tortellinimakers zullen geen problemen ondervinden maar ik vouwde zo traag dat het deeg te droog werd. Als je niet al te snel bent kun je het deeg beter in kleine porties uitrollen.

© ellen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *