SARTRE, DE KAAS EN DE WIJN…

 

 Wie was Sartre ook al weer? Frans filosoof, denker, schrijver, activist, geliefde van Simone de Beauvoir. Overleed in 1980. In een eerder artikel zinspeelden we er al op, op de lievelingskost van Jean Paul Sartre: Munsterkaas met Gewürztraminer. Eind jaren dertig viel Sartre onder de mobilisatieplicht. Hij werd gelegerd in de Elzas, nabij de Duitse grens. Hij had iets van doen met verbindingstroepen. In die omgeving leerde hij het “Huwelijk van Smaken” kennen en hooglijk waarderen. Hij heeft er aardig over geschreven. Toen nu het Ministerie onlangs diezelfde smaaksensatie mocht beleven werd het plan geboren om er een artikel aan te wijden. (Aan Sartres bevindingen èn de onze.) En dat nu blijkt een probleem. Ik dacht de gewraakte regels snel terug te vinden in een van Sartres brievenboeken, maar dat valt tegen. Ellen is ervan overtuigd dat bedoelde zaken zijn te lezen in de Sartre biografie van Cohen-Solal. (En ik raak er steeds meer van overtuigd dat ze gelijk heeft.) In voornoemde boeken ontbreekt het aan notenapparaat aangaande culinaire zaken, zodat er dus niets anders op zit dan alles te herlezen. Dat is overigens geen straf, maar we hadden allebei andere plannen. Enfin…, morgennacht begin ik aan de biografie. We houden je op de hoogte.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *