OSSENSTAART UIT DE OVEN…

Dit gerecht komt bij ons al jaren regelmatig op tafel. Ik weet niet of het een bestaand recept is. Ik zag het in een film; Brutti, sporcho e cattivi van Ettore Scola. Een prachtige film over een Italiaanse familie in de krottenwijken van Rome. De vader heeft ongebluste kalk in zijn oog gegooid om geld van de verzekering te krijgen. De hele familie zit achter zdat geld aan. Hij vertrouwt niemand meer, ook zijn eigen vrouw niet, en neemt er een vriendin bij. Met de nieuwe vriendin gaat hij “luxe” eten in een gammel restaurantje. En daar eten ze dan ossenstaart…. Dat zag er zo smakelijk uit dat ik maar zoiets ben gaan maken.

1 kilo ossenstaart in schijven van ongeveer 4 cm. Trek een mooie bouillon van het vlees met een uitje, wat selderij, een takje rozemarijn, een stuk winterwortel, peper en zout. Maak dan tomatensaus van 1 blik tomaten of 4 grote verse tomaten, een stukje panchetta, 1 ui, 1 teentje knoflook, basilicum, peper en zout. Laat dat inkoken tot je een mooie dikke saus hebt. Leg de stukken ossenstaart in een ovenschotel, giet de tomatensaus erover en strooi er wat geraspte parmezaanse kaas op. Zet de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Wij aten er een salade bij en wat pasta. Mooi grof brood kan ook. Een stukje kaas toe. En espresso.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *