Ellen merkte gisteravond terloops op dat het alweer een hele tijd geleden was dat we in Luxemburg waren. En dat is zo. Nu zat het weer de laatste tijd niet mee (zoals meestal ‘s winters), maar de gedachte hield me toch bezig. Al peinzend dwaalde ik van het een naar het ander en uiteindelijk belandde ik in het Portugees restaurant in Wandhaff. Herinneringen aan een warme zomerdag, zo rond het middaguur.We hadden er een forse wandeling opzitten en schoven vermoeid maar voldaan aan tafel. Voor de lunch werden er elke dag gerechten buiten de kaart om aangeboden, dat wist ik. Wat die waren was altijd weer een verrassing, afhankelijk van het marktaanbod en de luimen van de kok. Die dag stond er Búzios op de kaart. Via wederzijds Hakkelfrans werd duidelijk dat het om zeeslakken ging. En hoeveel zou ik bestellen? Eén kilo adviseerde de serveerster. Dat was rijkelijk veel, bleek achteraf. Het ging om Wulken, forse zeeslakken die ook in onze contreien gevangen worden, maar hier zelden worden gegeten. Ik had ze in een ver verleden wel eens klaargemaakt, maar dat was geen overweldigend succes geweest. Bij de Portugees werden ze opgediend in een dikke saus van tomaten, knoflook en ui, gestoofd in de oven, en op smaak gebracht met peper, koreander en iets wat ik niet thuis kon brengen. Je diende ze aan tafel uit hun schulp te halen en verder schoon te maken. Mooi brood erbij om in de saus te soppen en een glas witte ijskoude Elbling. Ik heb ze na die middag nog vaak gegeten. Het wordt waarlijk tijd weer eens naar Luxemburg te gaan. Zoekend in onze kookbibliotheek blijkt dat er nauwelijks recepten voorhande zijn. En als ze er zijn, dan zijn ze exotisch. Onze wulken worden dan ook meestal geëxporteerd naar Zuidoost Azië en Japan. Op de zaterdagmarkt in Helmond biedt elke vishandelaar evenwel altijd volop wulken aan, diepgevroren, meestal gekookt. Die worden gekocht door de talloze Viëtnamezen uit het Ruhrgebied (Duitsland), die de markt elke week weer overstromen. Het wordt tijd zelf weer eens wulken klaar te maken. Het Ministerie houdt je op de hoogte.
© paul