Oogstfeest deel 3.

oogstfeest 2010

Vraag me geen exacte recepten van de oogstfeestmaaltijd. Ik heb tussendoor geen tijd gehad om ingredienten op te schrijven of precies te wegen. Alles gewoon uit de losse pols dus, met wat er in de tuin geoogst was of nog stond. Ik had van tevoren wel een soort menu bedacht; vooraf soep van aardappelen, prei en wat spekjes en als hoofdgerecht aardappelsalade, gestoofde uien en verse worst. Vrijdag gingen de Jongste Bediende en ik eerst maar eens naar de Sumiranboederij om verse worst te kopen en zelfgerookt spek. Moeilijk om een schatting te maken hoeveel worst er gekocht moest worden. Wij dachten aan zo’n 20 cm per persoon, Irene, van de Sumiranboerderij rekende in onsjes. We waren het erover eens dat we dan op zo’n zes kilo verse worst uitkwamen. Een flinke portie zal je zeggen. Dat is ook zo maar op een oogstfeest moet stevig gegeten en gedronken worden dachten wij. Het stuk spek was ongeveer 700 gram, dat bleek maar net genoeg.

Zaterdagmorgen om 9 uur begon ik met het bakken van de worsten. Telkens in twee normale braadpannen aanbraden en als ze mooi bruin waren, de worsten in een enorme braadpan overgedaan. Wat vocht in de grote braadpan om aanbranden te voorkomen en zo verder gaar laten worden. Om half tien leverde de Jongste Bediende 20 kilo aardappelen, 1 kilo prei en 8 kilo uien.

oogstfeest 2010

Hond Max vond het weinig interessant; geen vlees te ruiken! Even na tienen begonnen de hulpploegen Maartje en Maja met het schillen van de kist aardappelen. Zo’n kleine twintig kilo om daarna over te gaan op het pellen en snijden van de uien. De Jongste Bediende moest nog een aantal keren op en neer rijden, peterselie vergeten, één grote pan tekort. (De grote pan werd gewoon even bij het plaatselijke Griekse restaurant van het fornuis gehaald.)

De uien werden in grove ringen gesneden en ik stoofde ze in drie grote schalen, één voor één in de oven op 200 graden. Ik sprenkelde er vooraf wat olijfolie, peper en zout en balsamicoazijn over. Dat bleek wat droog te worden en ik goot er per schaal een flesje bokbier over. Dat bleek een prima vondst!

Ik kookte in een grote pan ongeveer 4 kilo aardappelen. Toen de aardappelen gaar waren een paar stukjes uit de pan geschept en even apart gehouden. De rest met de staafmixer gepureerd. De gesneden prei erbij en de stukjes aardappel en even laten garen. Op smaakt gebracht met peper en zout en een handvol gerookt spek. Vlak voor het opdienen nog drie bekertjes crème fraiche erdoor geroerd en klaar was de soep.

De rest van de aardappelen verwerkten we tot aardappelsalade, op verzoek van Marleen op de Saksische manier. Een heel karwei om al die aardappelen te schillen en te koken, maar vooral het afgieten van die enorme pan gaf even een probleem…Stom dat had ik vooraf moeten bedenken. De pan was te groot om af te gieten in onze gootsteen! Gelukkig kreeg Het Kind een heldere ingeving; het bad! (onze badkamer ligt naast de keuken dus dat was wel te doen.) Met ons tweeen goten we de piepers zonder ongelukken af. Daarna snel de aardappels in plakjes gesneden en tot salade verwerkt.

Om twee uur waren we helemaal klaar, én was de keuken pikobello gepoetst en aan kant. De Jongste Bediende reed nog een aantal keren op en neer om de hele maaltijd te vervoeren en het feest kon beginnen!

oogstfeest 2010

Maartje en Maja, jullie waren geweldig! Nogmaals bedankt. En natuurlijk ook dank aan Het Kind voor de hulp en de last-minute boodschappen!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *