Bacalao met prei en aardappelen: Purrusalda.

purrusalda

Eigenlijk had ik me voorgenomen om na het oogstfeest voorlopig geen aardappel meer aan te raken. Maar vandaag had ik mijn zinnen gezet op een Spaans gerecht met  Bacalao (stokvis in het Nederlands) en daar móeten aardappelen in. Ik kocht de stokvis in een Portugees winkeltje in Helmond. Het piepkleine winkeltje is maar een paar uur per week open. Ze verkopen onder andere vers brood en gebak, worsten kazen en hammen, wijn én Bacalhau*. Ze verkopen de stokvis gedroogd, maar ook diepgevroren. De diepgevroren bacalao is al geweekt en ontzout. Ik besloot de diepgevroren variant maar eens te proberen.

  • 300 gram stokvis ofwel Bacalao
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijn gesneden (ik gebruikte een rode ui omdat me dat wel mooi leek, maar de mooie kleur verdween helemaal. Een gewone ui is mooier).
  • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
  • 4 middelgrote aardappelen in plakjes gesneden
  • 1 niet te dikke prei in stukjes van ongeveer 3 cm gesneden
  • 1 laurierblad
  • zout en peper
  • wat saffraandraadjes

Ik hoefde de vis dus alleen maar te ontdooien. Als je gedroogde vis gebruikt moet je de vis 48 uur weken in water. Het water 2 keer verversen.

Zet de vis op met een halve liter koud water en breng zachtjes aan de kook. Laat de vis 8 minuten garen. Haal het stuk vis met een schuimspaan uit de bouillon en laat het even afkoelen. Verwijder het vel en de graten en verdeel de vis in stukjes. Stamp in een vijzel de saffraan met wat bouillon fijn.

Verwarm de olijfolie en bak daarin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Schil de stukjes prei, de plakjes aardappel en de vis in de pan. Giet er de bouillon over en voeg het laurierblad, grof gemalen peper en eventueel zout toe. Voeg de safffraan toe en sluit de pan. Laat het geheel zo nog 25 minuten zachtjes garen.

Serveer met een stuk knapperig brood.

Kopje espresso toe!

* in het Portugees schrijf je Bacalhau, in het Spaans Bacalao, in het Italiaans Baccalá, in het Frans Morue sechée.

© ellen.

One thought on “Bacalao met prei en aardappelen: Purrusalda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *