In de middeleeuwen kwam de pastinaak naar West-Europa, maar hij is al te vinden in de Romeinse kooklectuur. En die Romeinen kregen de wortel weer van de Grieken. Lange tijd was de pastinaak, samen met brood en meelpap, het belangrijkste basisvoedsel. (Bij de bevrijding van Leiden in 1574 werd allereerst haring en wittebrood uitgedeeld aan de hongerende bevolking, maar de eerste warme maaltijd bestond uit hutsepot met pastinaken.) Toen de aardappel aan zijn onstuitbare opmars begon in de Oude Wereld raakte de pastinaak steeds meer in de verdrukking. De aardappel leverde nu eenmaal meer op, zowel kwalitatief als kwantitatief. In de 19e eeuw was de pastinaak al haast een vergeten groente. Alleen in Engeland bleef de wortel redelijk populair tot op de dag van vandaag. Voor zover mij bekend wordt de groente alleen nog gekweekt in Engeland, Nederland en Vlaanderen. Gezaaid wordt-ie zo half april, de oogst laat op zich wachten tot het late najaar (november). Verder is men het erover eens dat het beter is wanneer “de vorst erover gaat”. Zoals ook bij spruiten en boerenkool zou dat de smaak bevorderen (wordt zoeter). Anderen zweren evenwel bij voortijdige consuptie (als late zomergroente). De pastinaak doorstaat de winter prima en kan tot februari worden geoogst, en dat moet in vroeger dagen een groot goed zijn geweest. Eenmaal uit de grond moet de wortel binnen tijdsbestek van een paar dagen worden gegeten, hij wordt snel slap. De smaak is heel typisch. Sommigen noemen het anijsachtig, ook wel raapachtig. Anderen maken dan weer de vergelijking met de winterwortel en noemen hem vooral zoet. Het Ministerie zegt: knolselderij met een uitgesproken kokossmaak. En zoet. Recepten zijn nauwelijks te vinden, maar je kunt pastinaak verwerken zoals je knolselderij, winterwortel en meiraapjes verwerkt en dat biedt dan onmiddellijk de mogelijkheid om jaren te experimenteren. Niet vaak eet het Ministerie de pastinaak, daarvoor vinden we de smaak te uitgesproken. Het zou snel gaan vervelen. Een paar keer per jaar biedt de pastinaak echter voortreffelijke mogelijkheden voor de broodnodige afwisseling. Pastinaak wordt regelmatig aangeboden op de markt en bij de bio-groenteboer. Let er bij aanschaf op dat de wortels stevig aanvoelen. Succes.
© paul