Kabeljauw met saffraan en Serranoham…

11 jan. 2011

vis met seranoham

 

Het zijn van die duffe dagen zo na kerst en nieuwjaar. We moeten afkicken van alle lekkere hapjes, we willen even wat bezuinigen na alle uitspattingen, het weer is druilerig en veel mensen willen dan ook nog eens afvallen van hun goede voornemens… Tijd voor een zonnig gerecht! Ik maakte gisteren een ovenschoteltje van kabeljauw (IJslandse kabeljauw, minder duur, méér duurzaam dan de gewone Noordzee kabeljauw!) met Serranoham en saffraan.

 • vier vier personen
 • 4 kabeljauw filets (in de breedte gehalveerd)
 • 4 plakken Serranoham
 • 1 rode ui in ringen gesneden
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 rijpe tomaten, in plakjes
 • een handjevol zwarte olijven
 • een plukje saffraan
 • olijfolie
 • een klein glas droge witte wijn
 • peper en zout, wat vers gehakte platte peterselie

Vet een ovenschaal in met wat olie en verwarm de oven voor op 160 graden. Wrijf de teentjes knoflook met de saffraan en wat olie in een vijzeltje fijn. Schik de ingrediënten dakpansgewijs in de ovenschaal. Telkens een filet, een rijtje tomaat, een rijtje uienringen, een plak ham enzovoorts. Giet er het knoflook-saffraanmengsel over. Bestrooi met flink peper en wat zout en giet er de witte wijn over. Zet de schotel 20 minuten in de oven.

vis met seranoham

Wij aten er aardappeltje bij uit de oven, die waren nog over van zondag, maar rijst of gewoon een stuk knapperig brood lijkt me ook prima. Geef een groene salade vooraf en je hebt een gezonde, duurzame maaltijd.

Kopje espresso toe!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *