Bombe met amarena kersen…

10 jan. 2011

bombe

Ik beloofde vorige week al om nog iets met die bombe te doen. Wij vonden de ‘witte’ versie veel te zoet dus zocht ik naar een betere uitvoering. De witte chocolade vervangen door chocolade van minstens 70 % was in ieder geval iets wat ik wilde proberen. Zaterdagmorgen aan het ontbijt kwamen opeens taarten en kersen ter sprake… We hadden een blikje Amarena kersen gekocht bij de Sligro… Yes, dat was de uitdaging voor de verbetering van de Witte Bombe! Meteen uitproberen dus maar!

  • 1 roombotercake in plakken van 1/2 cm gesneden
  • 1 blikje Amarenekersen op siroop
  • 250 gram pure chocolade (ik gebruikte pastilles van Callibaut 70 %)
  • 250 ml slagroom
  • 3 blaadjes gelatine
  • chocoladevlokken puur
  • de siroop van de kersen
  • een ronde vorm/schaal inhoud 1 1/2 liter

Bekleed de vorm met plasticfolie. Snijd de cake in lange plakken en bekleed daarmee de vorm. Besprenkel de plakken cake met de kersensiroop. Zorg dat er nog ongeveer 75 ml siroop overblijft. Zorg ook dat er nog wat cake is om de bovenkant van het taartje af te dekken. Zet de vorm dan in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie. Klop de slagroom stijf. Schep de helft van de slagroom in een kom en meng die met de helft van de gesmolten chocolade. Haal de vorm uit de koelkast en bestrijk de cake daarmee. Zet de vorm weer in de koelkast.

Week de gelatine. Verwarm de rest van de kersensiroop en los er de geweekte gelatine in op. Laat even afkoelen en spatel er dan de rest van de slagroom door. Vul de vorm hiermee en dek af met een laag cake. Vouw de folie over de bombe en zet hem nu minstens 6 uur in de koelkast.

Ik had zaterdag de bombe tot zover gemaakt en in de koelkast gezet, de laatste laag chocolade moest nog aangebracht worden…Dan zou ik moeten schrijven: Stort de bombe op een mooie schaal, verwijder de folie en bestrijk met de rest van de gesmolten chocolade. Bestrooi meteen met de chocoladevlokken.

Hier ging het natuurlijk weer nét iets anders; opeens een hoop bezoek. Hijn bracht de mooiste schaal mee! Iedereen had zin in koffie/thee mét iets lekkers. Vlug dus de bombe afgemaakt. De chocolade was nog niet afgekoeld/stijf of de bombe was al bijna op! Niet eens tijd om een echte mooie foto te maken…

 

bombe

Maar goed, deze bombe met pure chocolade en kersen vond ik veel beter smaken dan de witte versie. Minder zoet, minder bewerkelijk ook. De siroop zit al in het blikje kersen. De siroop en de kersen zijn zo lekker dat er geen andere smaken (of suiker) toegevoegd hoeven te worden. (klein) Nadeel is dat bij het snijden van de bombe de pure chocolade bruine strepen trekt door de mooie roze vulling. (misschien omdat ik de bombe té vers aangesneden heb?) Enfin, wel héél lekker deze versie.

Met een kopje espresso natuurlijk!

en Hijn, nogmaals bedankt voor de mooie schaal!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *