Charolais…

vakantie augustus 2006 086
Uit onze kelder komen zachte tinkelende geluiden; Paul probeert de gekochte wijn overzichtelijk op te bergen. Intussen zal ik vast wat vakantierecepten en plaatjes hier op het log zetten. Het is moeilijk om te kiezen waarmee te beginnen maar deze koeien vond ik wel een mooi plaatje. Het zijn Charolais, ook wel de ster onder de Franse runderen genoemd. Ze komen uit de Bourgogne. Het is één van de beste vleesrassen. Het vlees is erg smakelijk en vetarm. Sinds 1983 krijgen deze runderen uit het oorspronkelijke herkomstgebied een “label rouge”. Dit label met de naam Charolais terroir garandeert een hoge kwaliteit. We aten op verschillende plaatsen vlees van deze runderen en het was heerlijk.
Ik wilde één keer zelf zo’n enorme biefstuk van Charolais klaarmaken. We kochten bij een goede slager een côte de boeuf, netjes opgebonden en natuurlijk véél te groot voor ons twee. Een côte de boeuf weegt ongeveer 800 gram!

vakantie augustus 2006 078

Haal het vlees ruim één uur voor het bereiden uit de koelkast. Ik heb de côte de boeuf gewoon in een grote koekenpan gebakken. Eén lepel boter en één lepel olie goed heet laten worden en het vlees daarin aan weerszijden snel dichtschroeien. Bij het keren wat zeezout op de bovenkant strooien. Daarna aan elke kant nog ongeveer 8 minuten bakken. Laat het vlees vóór het aansnijden nog even rusten. Ik had er wat kruidenboter bij gemaakt en een salade. Een stuk Frans brood erbij en je hebt een perfecte maaltijd. Prima te bereiden in een piepklein carravannetje.

vakantie augustus 2006 073

Laat ik vooral de wijn niet vergeten; we dronken er natuurlijk een Bourgogne bij; 2004 Bourgogne de Vezelay van Les Faverelles, Asquins. Nog wat jong, maar toch al een mooie volle smaak. We kochten de wijn in het plaatsje waar we kampeerden bij een kleine wijnboer.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *