Aus Deutschlands Küchen….

aus Deutschlands Küchen

Horst Scharfenberg heeft zijn sporen verdiend bij de Duitse televisie. Hij werkte er als journalist, als producent, als regiseur én als televisiekok. Op 5 mei 1962 startte hij op de SWF (later SWR) met een programma dat luisterde naar de naam “Koch Club”. En daarmee was hij de allereerste televisiekok van Duitsland. Het programma liep tot 1970. Voorts waren zijn cullinaire en vinologische bemoeienissen talrijk. Scharfenberg schreef een aantal boeken, vooral over Duitse wijnen en Duitse streekkeukens. Zijn voornaamste werk was evenwel Aus Deutschlands Küchen.

Het is een schitterend boek geworden. Zijn hele leven heeft Scharfenberg recepten verzameld. Duitse recepten. Hij presenteert ze in het boek op een logische manier, naar onderwerp (soep-gevogelte-wild-bakkerij enz.) en naar streek. De recepten zijn afkomstig uit oer-oude kookboeken, uit archieven, uit familiebezit. Alles gelardeerd met culinaire en kultuurhistorische wetenswaardigheden uit de zestien landsstreken, “von Mosel bis Memel”, laten we zeggen het Duitsland van 1870 (inclusief Elzas en Lotharingen en tot ver in wat nu Rusland is). De recepten zijn goed geschreven en (bijna) allemaal na te koken. In totaal geeft Scharfenberg er een goede zevenhonderd. Achterin het boek is een aantal hoofdstukken opgenomen die de eigenheid van elke streekkeuken afzonderlijk beschrijven. Onze uitgave is de derde editie en stamt uit 1989. De oorspronkelijke eerste uitgave is van 1980. Het boek is gebonden, telt 668 pagina’s en is voorzien van maar liefst drie leeslinten. Het boek is rijk geïllustreerd met prenten in zwart-wit met Duitse stads- en streekgezichten en plaatjes over de kookhistorie uit voorbije tijden. Uiteraard is het boek geschreven in het Duits en ik heb er geen idee van of het überhaupt ooit in een andere taal is verschenen. Wij kochten ons exemplaar voor een grijpstuiver op een vlooienmarkt.

Werkelijk een heerlijk boek. Om uit te koken, om in te lezen. Ik kan nu even niet voor Ellen spreken, maar voor mij behoort het tot de absolute tot tien van onze kookbibliotheek.

Vrij onlangs (2004) is alweer de zoveelste editie verschenen. Geheel opnieuw bewerkt, uitgebreid met maar liefst honderd pagina’s, illustraties in zwart-wit. De nieuwe editie ziet er ook wat moderner uit, zoals je kunt zien. Het boek kost (gebonden) € 34,-

Horst Scharfenberg: Aus Deutschlands Küchen Uitgeverij Hädeke, ISBN 3 7750 0415 7.

Horst Scharfenberg maakte als boreling de Radenrepubliek van 1919 net niet meer mee, hij stierf in januari 2006.

© paul

(Aanvulling oktober 2020: de editie uit 2004 is nog in de handel…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *