Nu het eindelijk gewoon winter begint te worden zouden we eigenlijk allemaal erwtensoep moeten eten, of stamppotjes, of stoofschotels. Gewone Hollandse kost, met Hollandse groente, als die tenminste nog ergens te koop zijn. Soms vind je ze in een vergeten hoekje van groenteafdeling; een héle kool, of koolraap, een hele struik boerenkool lijkt een zeldzaamheid te worden. Raar, de schappen liggen vol met snijboontjes uit Egypte, asperges uit Peru, paprika’s uit Zuid Amerika, sperzieboontjes uit Kenia…..en ga zo maar door.
Ik had voor vandaag vis uit de diepvries gehaald en wist nog niet wat ik er mee zou gaan doen. Er moest alleen nog wat groente gekocht worden. Dat kan ik dan mooi op de terugweg van mijn werk doen. Even bij de plaatselijk super langs, en wat vind ik daar? Juist: boontjes uit Kenia, asperges uit Peru enzovoorts. Ik probeer de laatste tijd zoveel mogelijk produkten te kopen die niet al te ver uit de buurt komen, dat valt dus helemaal niet mee!
De enige groente uit Nederland was prei. Dus heb ik maar prei gekocht!
Ovenschotel met visfilets en prei.
voor 4 personen;
2 niet te dikke preien
400 gram visfilets (ik gebruikte mul, die had ik nog, maar je kunt bijvoorbeeld ook IJslandse kabeljauw nemen of een andere gefileerde vis)
flinke klont boter
scheutje witte wijn
scheutje room
veel versgemalen zwarte peper, zeezout
wat geraspte schil van een citroen
De prei wassen en in fijne reepjes snijden, even laten uitlekken en dan in wat boter 5 minuten smoren. giet er wat witte wijn over en smoor nog even door.
Schep dan de prei in een ovenschotel zodat de bodem bedekt is en leg er de visfilets op.
Maal er flink wat zwarte peper, zeezout en de citroenrasp over.
Leg nog een laagje gestoofde prei over de vis.
Giet wat room over het geheel en leg hier en daar een klontje boter.
Zet de schotel zo 20 minuten in een voorverwarmde oven. (200 graden.)
Wij aten er wat pasta bij.
Ik gebruikte een eenvoudige Luxemburgse Auxerrois, 2004; Côtes de Remich, die combineerde uitstekend bij vis en prei.
Espresso toe.
© ellen