Snoekbaars met mierikswortelsaus

 4 februari 009

Gisteren aten we snoekbaars. Een smakelijke vis, deze kwam uit het IJselmeer. Ik zag deze week een Hongaars recept met mierikswortel en besloot dit recept eens uit te proberen. In de Nederlandse keuken wordt bijna geen mierikswortel gebruikt in tegenstelling tot Duitsland, Oostenrijk, en de Balkanlanden. Echt Oost Europees kun je wel zeggen. Ik houd wel van de smaak; pittig tot scherp en toch ook zoet, moeilijk te omschrijven.
Ik kocht op de markt een hele mierikswortel. Je moet de wortel schillen en dan fijn raspen. Zet een bril op tegen het tranen want dat is meestal nog erger dan bij het snijden van uien!
Het recept sprak van moten snoekbaars, mijn vis was niet zo groot dus besloot ik hem in zijn geheel klaar te maken. Jammer genoeg niet goed nagedacht in welke pan de vis zou passen. Ik had de kop er al afgesneden toen bleek dat hij eigenlijk wel helemaal in de pan kon. Jammer! Zonder kop dus.

Voor vier personen;
ongeveer 1 1/5 kilo snoekbaars
1 grote wortel
peterselie en selderij samengebonden
1 ui in grove stukken
1 eetlepel citroensap
zout
3 dl zure room
2 eetlepels bloem
100 gram geraspte mierikswortel
peper
1 eetlepel boter

Maak de snoekbaars schoon en verwijder de schubben
Maak een courtbouillon van water, de ui, wortel, selderij, peterselie, citroensap en zout. Laat de buoillon 20 minuten trekken en doe er dan de vis in. Pocheer de vis op een zacht vuur in ongeveer 25 minuten gaar.

Maak intussen de saus;
Doe de mierikswortel in een sauspan voeg de zure room erbij en dan de bloem. Roer alles goed door elkaar en giet er wat van de bouillon bij. Kook de saus 10 minuten zachtjes door en breng op smaak met peper en zout.

Schep de vis voorzichtig uit de pan en schik hem op een voorverwarmde schaal. Schenk de saus erover.
Wij aten er gekookte aardappelen bij en wat salade.

Een smakelijk gerecht, wij vonden het beslist voor herhaling vatbaar!
Espresso toe.

@ Ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *