Bloemkool en pasta met een zuiders tintje…

26  februari 003

Bloemkool, op dit moment niet duur, overal te krijgen en je kunt er veel mee doen. Het Duitse tv programma Essen und Trinken had afgelopen vrijdag een special over bloemkool en er waren een paar aardige recepten bij. Eén van de recepten heb ik vandaag in aangepaste vorm gemaakt;

Bloemkoolschotel;
voor 4 personen
400 gram bloemkool
sap van 1 citroen
zout

voor de dressing:
1 handvol pijnpitten
5 ansjovisjes
3 teentjes knoflook
2 eetlepels zwarte olijven
8 zongedroogde tomaatjes op olie, (gewoon gedroogde tomaatjes moet je even inweken)
3 lepels olijfolie
een kleine handvol gehakte basilicum

250 gram pasta, bijvoorbeeld pipe rigate

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Bewaar de rest van de bloemkool, daar kun je morgen soep van maken.
Zet een pan op met water, zout en het sap van 1 citroen en kook daarin de roosjes in ongeveer 15 minuten gaar.
Laat ze uitlekken en schik ze op een schaal.
Kook intussen ook de pasta beetgaar, giet die af en roer er een scheutje olie door. Voeg de pasta bij de bloemkool.

Maak de dressing;
De pijnpitjes even lichtbruin roosteren. Voeg dan de olijfolie en de knoflook toe. De in kleine stukjes gesneden ansjovisjes, de stukjes tomaat en de olijven. Roer even goed om totdat de ansjovisjes helemaal gesmolten zijn. Voeg de basilicum toe en giet het de dressing over de bloemkool en pasta.
Maal er nog wat zwarte peper over en dien op.

Wij aten er een lamskarbonaadje bij, maar als vegetarisch gerecht zou dit best kunnen.
Een sukje kaas (Comté en Tome de Savoye) en espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *