Asperges met spaghetti en zalm…

19 maart 2007 001
Ik kocht zaterdag de eerste asperges van dit seizoen. Ik koop ze bij de teler aan huis. Aardig van asperges en aspergessteken is dat er wel eens iets mis gaat; soms zijn ze te dik, te krom, of ze breken gewoon af. Die kunnen natuurlijk niet naar de veiling. De teler waar ik de asperges koop heeft dan ook altijd een bak staan met “stukjes”. Asperges die niet mooi genoeg zijn om naar de veiling te mogen, of te krom of gebroken enzovoorts. Voor ons als klant zijn die stukjes heel aantrekkelijk, voor de soep, voor bouillon of om te verwerken in bijvoorbeeld pastagerechten. Voor een kilo betaalde ik € 1,50, geen geld dus.
Ik kocht dus zaterdag ook een kilo stukjes, en vanavond maakte ik er een pastagerecht mee.
Gewoon jammer om hiervoor hele asperges te gebruiken, je moet ze toch in stukjes snijden.

Voor twee personen;
ongeveer 500 gram stukjes (van de andere 500 gram heb ik soep van gemaakt)
1 klein uitje, fijngesnipperd
1 klontje boter
1 koffielepel bloem
3 lepels kookvocht van de asperges
een scheutje room
100 gram gerookte zalm in stukjes gesneden
wat fijngehakte basilicum

Schil de asperges en verdeel ze in ongeveer gelijke stukjes. Kook ze in wat gezouten water beetgaar en schep ze uit het kookvocht.
(Kookvocht niet weggooien, maar gebruiken om soep te maken)
Fruit het uitje zachtjes aan in de boter. Voeg de bloem erbij en laat even garen.
Doe er dan wat van het kookvocht van de asperges bij, goed roeren en even doorkoken. Doe er nog een scheutje room bij en breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Kook intussen de pasta beetgaar, giet ze af en breng ze over in een ruime pan. Giet het sausje erover, schep de aspergestukjes en de stukjes zalm erdoor. Schep het geheel voorzichtig nog een keer om en bestrooi met vers gehakte basilicum.
Espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *