Langoustinesaus…

11 mei 2007 009

Ik schreef al eerder over onze Bretonse buurvouw in Luxemburg. Zij woont en werkt een gedeelte van het jaar in Luxemburg en verkoopt op artisinale markten Bretonse produkten. We raakten aan de praat over Bretagne en haar familie in Bretagne en de rederij die zij hebben. Zij leveren een aantal exclusieve visprodukten, vaak direct op de schepen verwerkt en ingeblikt. Buurvrouw Marianne is trots op de produkten uit haar streek en vond dat we toch zeker eens moesten proeven van aantal visprodukten van hun rederij. Ik schreef hier al over de Foie de Lotte. We kregen ook nog een fles geconcentreerde bouillon gemaakt van langoustines mee. Zo klaar te maken als soep, of als basis voor een mooie saus. Dus maakte ik vandaag een mooie saus!

Ik moet zeggen dat ik meestal niet zo dol ben op soepen uit potten en flessen (om maar niets te zeggen over bliksoep). Maar voor deze suprême de langoustines maak ik een uitzondering. De bouillon is gemaakt zonder toevoeging van kleurstoffen, conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen, extra zout, of wat dan ook. Gewoon gekraakte langoustines, wat tomaat, ui, wortel, kruiden en dat gezeefd en geconserveerd in flessen.

Ik maakte de saus als volgt;
1 theelepel boter, 1 theelepel bloem, even smelten, bloem erbij doen en zachtjes doorkoken.
400 ml van de langoustinebouillon erbij en goed roeren.
Afmaken met een flinke scheut room en wat versgemalen zwarte peper.

Eigenlijk was het binden niet eens nodig geweest. De bouillon gewoon laten indikken met room was ook al heel goed. Ik kon van te voren niet bepalen dat de saus al zo gelatineus van zichzelf was.

De smaak was in ieder geval uitstekend! Zonder enge toevoegingen, teveel zout of flauwekulsmaakjes.
Heel puur, heel smakelijk.
De rest van de fles is beperkt houdbaar na openen, daar ga ik dus morgen iets mee bedenken.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *