Aardbeien amandeltaart…

11 mei 2007 012

Het is een echte bak-dag vandaag. Ik las deze week bij Mr Ooijer een mooi recept, bij nader inzien had Mr Ooijer zich laten inspireren door Klary Koopmans en die had het recept weer van de BBC ,
Leuk is het om te zien dat iedereen er toch weer een eigen toevoeging of tip bij heeft. Zo groeit zo’n recept uit tot iets moois.
Ik geeft het recept nog maar even voor de mensen die niet verder willen linken;

Een springvorm van 23 cm, de randen invetten en de bodem bedekken met bakpapier.
De oven voorverwarmen op 160 graden voor hete lucht, 180 voor een gewone oven.

175 gram fijngemalen amandelen
175 gram fijne suiker
175 gram zelfrijzend bakmeel
175 boter
2 eieren, 1 eidooier (in het oorspronkelijke recept 1 ei, maar ik had erg kleine eitjes)
500 gram aardbeien, in plakjes gesneden

Smelt de boter en meng dan alle ingrediënten, behalve de aardbeien, door elkaar.
Het recept zegt dat je dat met een keukenmachine moet doen. Dat zal wel makkelijk zijn maar ik heb geen keukenmachine. Ik heb de boter gesmolten en met de mixer in de laagste stand gemengd, dat ging ook prima.
Smeer dan de helft van het deeg op de bodem van de springvorm. Leg daarop de in plakjes gesneden aarbeien en daarop de andere helft van het deeg.
Een lastig klusje, het deeg is erg plakkerig. Je moet snel werken. Ik gebruikte een brede pannenlikker om alles te verdelen.

Bak de taart dan 1 uur op 160 graden hete lucht of 180 graden gewone oven. Let op dat de taart niet té bruin wordt. Bij mijn oven ging het prima maar als het gebak te bruin wordt kun je de laatste minuten wat alufolie gebruiken om de taart af te dekken.

Laat de taart even in de vorm staan een maak de randen voorzicht los.
Het is mooi en ook lekker om de taart dan nog te bedekken met een laag suikerglazuur.
Dat maakte ik met 75 gram poedersuiker en wat citroensap. bij elkaar voegen tot je een hel dikke massa hebt en dan meteen uitsmeren over de taart. Garneer met een paar aardbeien.

11 mei 2007 015
We konden niet wachten tot het gebak helemaal was afgekoeld. Het resultaat was prima! Aan te bevelen recept.

Ik zag op de WDR al eens een dergelijk recept met gelijke delen amandelen, boter, suiker en bakmeel, maar met appelen in plaats van aardbeien. Ik heb nu zo’n idee dat ik het een volgende keer eens met rabarber ga proberen, dat lijkt me ook wel iets.
© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *