Grillen thuis, tips…

23 mei 003

Het is vandaag prachtig weer en na een hele dag binnenzitten wil ik wel naar buiten.

Ik heb een gruwelijke hekel aan het woord barbequen, ik weet niet eens hoe ik het moet schrijven.
Barbeq.. is voor mijn gevoel een soort “gezellig” samenzijn, in rokende walm van…onder het genot van…en een glaasje….en een sausje….en een biertje…kipfileetje…satéétje…

Kan best allemaal lekker zijn en/of gezellig maar ik wil liever gewoon buiten eten, en, als dat zo uitkomt, een stukje vlees grillen, zonder al die poespas.

Vandaag heb ik wat restjes uit de diepvries opgemaakt; er waren nog twee karbonaadjes en een kleine entrecôte. Ik liet me verleiden tot de aankoop van een paar worstjes bij onze grootgrutter. De karbonades en het rundvlees waren prima. Ik heb de karbonaadjes een paar uur gemarineerd in goede olijfolie met wat kruiden. De entrecôte alleen bestreken met wat olijfolie.

De worstjes waren verschrikkelijk, een soort melige, smakeloze, zoute dingen. Ze verbranden ook nog bijna meteen. ( dit is waarschijnlijk het soort vlees dat al die rookwolken in de buurt veroorzaakt)
Teveel poespas vandaag dus ook op het Ministerie!

Als je gaat grillen voor meer personen kies dan voor niet al teveel soorten lapjes en spiesjes. Gril liever één groot stuk vlees of vis voor het hele gezelschap. Probeer eens zo’n enorme lendekarbonade van het rund, mét bot, ongeveer 3 á 4 cm dik. Een goede slager kan dat leveren, en liefst opbinden met wat vet eromheen.

vakantie augustus 2006 078

Als bijgerecht kun je een schaal saffraanaardappeltjes en een paar soorten salade serveren bijvoorbeeld een tomatensalade met mozerella of een koolsalade . Al die soorten sausjes uit een potje zijn dan overbodig. Zorg wel voor wat mooi grof zeezout, grofgemalen zwarte peper en, heel lekker bij entrecôte, wat geraspte mierikswortel. Geef er versgebakken brood bij met een mooie boter en je hebt een prima maaltijd zonder al te veel geknoei.

23 mei 002

Wij aten vandaag een salade van lauwwarme broccoli bij het gegrilde vlees.
En natuurlijk,
Espresso toe.

© ellen

De enorme steak op de foto is overigens gewoon in de pan gebakken. Het was een steak van Charolais rund. Gekocht in Beaune in Bourgondie. Ik wilde toch ééns zo’n enorme steak grillen. Dit vlees van het Charolais rund is heel bijzonder van smaak.
Het regende pijpestelen dus grillen was geen optie, dan maar gewoon in de pan.

vakantie augustus 2006 190

Maar ook in een piepklein carravannetje kun je soms iets heel bijzonders eten. De volgende dag heb ik de resten van de steak in een stoofschotel verwerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *