Grillen…

hemelvaart 010
Als er één nationaal gebruik is in Luxemburg, dan is het wel Het Grillen! Weer of geen weer, bij ieder feestje vanaf begin april tot diep in november wordt er gegrild. Thuis grilt men allerlei soorten vlees en ook vis en groenten. Op festiviteiten buitenshuis zijn Kottelets en Wursten favoriet. Of er nu een popfestival, een vlooienmarkt, een tractorrace of een bazar van het vrouwengilde gehouden wordt, boven ieder feestje hangt een rookpluim. Op een meeting van oude legervoertuigen had men zelfs één van de voertuigen omgebouwd tot rijdende gril…

hemelvaart 080

Wat in ieder geval al deze grilfeestjes gemeen hebben is een uitstekende kwaliteit vlees. Altijd zijn er gemarineerde varkenskarbonaden. Ze worden vakkundig gegrild, gaar, niet zwart en geserveerd tussen twee sneden witbrood. Dat brood is ook in heel Luxemburg hetzelfde; niet te eten! Dat doet ook overigens ook niemand. Het brood dient uitsluitent als servet. Je klemt er het vlees tussen, veegt er je vingers aan af, en geeft het vervolgens aan één van de altijd wel aanwezige hondjes. Als je probeert het brood op te eten plakt het aan alle kanten aan je tanden vast, een soort kauwgomachtige substantie.

hemelvaart 005

Wat ook opvalt is dat er overal keurig volgens de warenwet gewerkt wordt. Het vlees netjes afgedekt, gekoeld in schone koelingen. De grillers meestal met handschoenen en koksmutsen op. En een vakmanschap om U tegen te zeggen.
Kortom, wij kunnen wat grillen betreft nog veel van onze zuiderburen leren!

Het is er weer voor, wij gaan vanavond ook maar eens gegrild vlees eten! Kotlet op z’n Luxemburgs

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *