Frankfürter Grüne Sauce, maar nét anders…

4 juni 027

In de volksmond heet het: vraag een willekeurige passant in Frankfurt welke zeven kruiden er in de Grüne Sauce gaan en het antwoord volgt direct en zonder haperen. Pimpernel, kervel, bieslook, peterselie, veldzuring, borage en tuinkers. Zo zit dat.
Ik wilde de saus maken voor bij de asperges. Het zou een uitstekende combinatie moeten opleveren. En dan heb je een probleem. Waar haal je al dat divers kruid vandaan? In Frankfurt biedt men de zeven kruiden aan in één pakketje, maar hier is het behelpen.

Ik ben naar De Wilde Bertram gegaan, de tuin van Flora Meijdam aan de Wijnboomlaan in ons dorp. Flora kweekt daar allerlei vergeten planten en kruiden, alles eetbaar. Ze had niet alles op voorraad, maar deed me uitstekende alternatieven aan de hand, zodat ik toch aan mijn saus kon beginnen.

Het kruidenmengsel bestaat nu dus uit kleine pimpernel, roomse kervel, schapenzuring, witte krodde, bieslook en platte peterselie. De borage was nog niet te oogsten, die ontbreekt dus.
Ik heb bij thuiskomst de kruiden gewassen en gehakt. Het was veels te veel. Ik gebruikte wat ik nodig had en stopte de rest in de vriezer.

Grüne Sauce:
3 hard gekookte eieren
3 eetl. wijnazijn
1 eetlepel milde mosterd
zout en peper
6 eetl. zonnebloemolie
250 gram zure room
2 sjalotjes
de gehakte verse kruiden

Ik drukte het eigeel door een zeef en het wit hakte ik fijn. Vervolgens voegde ik wijnazijn, mosterd, peper, zout en zonnebloemolie bij het eigeel en roerde het tot een saus. Dan de zure room erbij en de sjalotten en het gehakte eiwit. Vervolgens de gehakte kruiden toegevoegd en de saus was klaar. Wel diende hij nog een uur te staan om de smaken goed met elkaar te laten vermengen.

Groene saus gebruik je bij in-de-schil-gekookte-aardappelen, bij gekookt vlees, bij hard gekookte eieren. Wij aten de saus bij asperges.
Het bovenstaand recept is een basis-recept. De mogelijkheden om verder te spelen zijn eindeloos. Hij wordt wel bij vis gedaan en dan kan er extra dille bij. Wil je minder caloriën dan gebruik je yoghurt in de plaats van zure room. Maar ook kun je als smeuïge basis een goede mayonaise gebruiken.
De saus komt eigenlijk uit Italië en heet daar “Salsa Verde”. Italianen gebruiken natuurlijk olijfolie en doen er ook knoflook bij. Verder zijn ze vindingrijk genoeg om eindeloos op het thema verder te fantaseren.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *