Hij sprak het uit als “doendaree“. Zo noemde de maat van Antonio
Carluccio het streekgerecht dat hij leerde maken van zijn Mama. Gennaro Contaldo heet de man. Hij is de kooklegende
die Jamie Oliver de Italiaanse keuken bijbracht. Samen met Antonio Carluccio is
hij te zien in de BBCkookserie Two Greedy Italians.
Ik heb een paar afleveringen opgenomen. In een van die afleveringen kwam het
recept van “doendaree” voorbij, gnocchi gemaakt van durumtarwe en
ricottakaas. Het stond me wel aan. En aangezien ik het recept nergens terug kon
vinden ben ik dan maar met een schrijfblokje en pen voor de televisie gaan
zitten. Het voordeel van zo’n filmpje is dat je niet hoeft te lezen over de
valkuilen, je kunt rustig bekijken hoe je ze kunt voorkomen. Enfin, dit is wat
ik ervan kon maken. Serveer je er nog een degelijke salade bij dan voldoet het
recept voor vier personen.
- Voor de gnocchi:
- 200 gram durumtarwe (hard tarwemeel),
- 220 gram ricottakaas,
- 3 stuks eigeel,
- 30 gram parmazaanse kaas,
- flinke snuif geraspte nootmuskaat,
- pepr en zout.
- Voor de tomatensaus:
- 1 blik tomatenblokjes,
- 3 middelgrote tomaten, grof gehakt,
- 1 vers pepertje,
- 3 tenen knoflook,
- 2 handen verse basilicum,
- olijfolie.
Doe de eigelen en de ricottakaas in een kom en werk ze dooreen met een vork.
Voeg vervolgens de parmazaanse kaas, de nootmuskaat en de tarwebloem toe en
begin te kneden met je handen. Wanneer het deeg zich tot een bal gaat vormen
bestrooi je het met een beetje bloem. Je kneed nu verder op een gladde
ondergrond tot het deeg goed is. (Je voelt het vanzelf.) Snijd vervolgens hompen
van de deegbal en vorm er worstjes van. Blijf steeds wat bloem gebruiken om te
voorkomen dat alles gaat plakken. De worstjes worden op hun beurt weer versneden
tot brokjes (gnocchi betekent: bultjes). Bestuif de brokjes met meel om te
voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Doe olijfolie in een pan en bak er de grof gehakte konoflook en het versneden
pepertje in. Laat de knoflook even glazig worden en stort dan de tomatenstukjes
uit blik en de grof gesneden tomaten erbij. Indien je je saus te nat vindt laat
je hem even op hoog vuur inkoken. Doe dan het deksel op de pan en laat de saus
op een klein vuurtje nog even gaan.
Breng ruim gezouten water aan de kook. Kook hierin de gnocchi ongeveer 4
minuten. Indien je pan niet al te groot is dan kook je de gnocchi in kleinere
porties. Ze hebben echt ruim water nodig. Laat ze uitlekken en stort ze in de
tomatensaus. de gnocchi mogen nog een paar minuten “wennen” aan de saus. Hak de
verse basilicum en strooi die over de saus. Klaar is je gerecht. Het is wat
werk, maar na een paar keer zal het snel gaan. En de gnocchi zijn écht
onwaarschijnlijk lekker!
©paul