Ik wilde zalm uit de oven maken met veel verse tuinkruiden als een soort korstje er bovenop.
Ik plukte platte peterselie, een flinke bos, een klein bosje bieslook, wat selderie, een paar takjes tijm en ik kocht bij AH een bosje dille ( dat heb ik helaas niet in mijn tuintje). Een mooie bos kruiden dus. Opeens bedacht ik dat het er maar niet van kwam om eens iets klaar te maken met rozenblaadjes.
Rozen genoeg in onze tuin, onbespoten ook. En och, ze verregenen toch maar…hup, een flinke roos, nog bijna in de knop, afgeplukt en meegehakt met het kruidenmengsel.
De roos heet Tradescant, een oude Engelse soort, een bijzonder sterk geurende roos.
Voor vier personen;
4 zalmfilets, met vel
olijflie
peterselie, selderie, tijm, dille, bieslook, de blaadjes van een onbespoten roos, peper, zeezout
de geraspte schil van een eveneens onbespoten citroen. ( heel dun die schil, alleen het geel!)
Hak alle kruiden fijn, doe er de citroenrasp bij en giet er wat olijfolie bij.
Bestrooi de filets met peper en zeezout en smeer er dan het kruidenmengsel bovenop.
Leg de filets op een bakplaat en zet die 12 minuten op 200 graden, gril plus hete lucht.
Tijden zijn moeilijk aan te geven, heel afhankelijk van de dikte van de vis. Ook afhankelijk of je een heteluchtoven hebt of niet. Gewoon even kijken en desnoods met een vork een stukje in het midden van de filet losmaken om te kijken of het visvlees de gewenste gaarte heeft.
Wij aten er gebakken aardappeltjes bij en wat gestoofde selderij. We proefden vaag iets van de rozenblaadjes, maar het gaf wel degelijk smaak. Volgende keer moet ik meer gebruiken. Ik ga er verder mee experimenteren, misschien twee rozen? Of zonder de andere kruiden? Verslag volgt!
Een stukje Tome de Savoie en natuurlijk espresso toe.
@ ellen