Vandaag wordt voor de zeventiende keer het slachtfeest gevierd in het Boerenbondsmuseum in Gemert.
Ik was er vanmorgen om wat foto’s te maken en natuurlijk van de balkenbrij en zult te proeven.
Vanmorgen al vroeg werden “de varkens op de leer gehangen” zoals men dat zegt. Slager Vogels kreeg hulp van een flink aantal vrijwilligers van het museum, sommigen maken de worst, anderen houden zich bezig met de verkoop, weer anderen helpen met het uitbenen. Het was er een drukte van belang. Het vlees werd zoals elk jaar gewoon op de hand “gewogen” en verkocht. Er komen mensen van heinde en verre om nog eens een stuk lever, niertjes en ander orgaanvlees te bemachtigen. Zo’n zes varkens zullen in de loop van de dag verkocht worden.
Ook de andere gebouwen van het museum waren open voor het publiek; in de snoepwinkel bijvoorbeeld was het flink druk. Daar kun je nog voor een paar centen losse snoepjes kopen. Kregen wij vroeger een dubbeltje, deze kinderen hadden een hele euro. Maar het kiezen was zo moeilijk dat ze maar voor 50 cent kochten! De rest maken ze vanmiddag op. Met engelengeduld wacht de bazin van de winkel tot de keus gemaakt is!
In een ander gebouw werd brood gebakken. Ook hier was het propvol met ouders en kinderen. Ieder kind mocht met een bolletje deeg zijn eigen broodje bakken. De bakker had ze al voorgekneed. De oven werd gestookt met wilgenhout.
Na het kneden moet het deeg nog even rijzen. De oven heeft dan inmiddels een temperatuur van zo’n 230 graden bereikt. Dan wordt de as uit de oven geveegd en kan het brooddeeg erin.
Nog even bakken en de warme broodjes kunnen mee naar huis!
Meer foto’s kun je hier bekijken
© ellen.