Komkommer-appel salade met gember en munt…

6 jul. 2011

komkommersalade á la Lea Linster

De voortreffelijke rolade werd begeleid door een komkommer-appelsalade. En aardappeltjes uit de oven. Ellen meldde dat in haar artikel van gisteren.

Het recept voor die salade vond ze in het kookboek Einfach fantastisch van de Luxemburgse chefkok Lea Linster (Apfel-Gurken-Salat mit Ingwer und Minze heet het bij haar.) Ellen zet eigenlijk recepten altijd naar haar hand, ook hier bracht ze weer wat veranderingen aan. Als bijgerecht voldoet het recept voor vier personen.

 • 500 gram komkommer,
 • 20 gram verse gember,
 • 1 appel (b.v. Granni Smith),
 • sap van een halve citroen ( of 1 limoentje),Kom
 • 3 takjes kruizemunt,
 • 80 gram volle yoghurt,
 • peper en zout uit de molen,
 • eventueel wat suiker.

Schil de komkommer en, als-ie al wat meer “volwassen” is, verwijder de zaadlijst. Versnijd de komkommer in gelijkmatige dobbelstenen. Doe de dobbelstenen in een kom. Schil de gemberwortel en rasp die over de komkommer. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Versnijd ook de appel in dobbelstenen en besproei die meteen met citroensap, zodat ze niet verkleuren. Verwijder de steeltjes (grote nerven) van de munt, snijd de blaadjes in fijne reepjes en laat ze even liggen. Doe nu de appel bij de komkommer en meng goed. Meng twee eetlepels water bij de yoghurt, zodat het iets meer vloeibaar wordt, meng de vloeistof door de groenten en breng het geheel op smaak met peper en zout. Voeg nu de munt toe en meng alles duchtig door elkaar. Laat de salade koelen in de koelkast.

 • Ellen gebruikte kruizemunt om de doodeenvoudige reden dat we van die plant hele plantages in onze tuin hebben. Andere muntsoorten zijn evengoed ook geschikt.
 • Om de smaak wat minder zuur te maken kun je, samen met het citroensap, wat suiker over de appelblokjes strooien.
 • De salade smaak fris, een tikkeltje zuur en pittig. Heel verrassende komkommers…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *