Tong met mosterdsaus…

 

tong uit de oven 001

Paul schrijft het al een paar dagen; we zijn druk bezig met het maken van de carnavalspakjes. Telefoon en bezoekjes over en weer, dit moet nog gekocht, die moet nog opgemeten worden, dat moet nog gemaakt, er moeten nog gouden kettingen bijkomen en ga zo maar door…Er blijft steeds maar weinig tijd over om een uitgebreide maaltijd te maken, laat staan er een deugdelijk verslag van te doen op het weblog.
Ik had me voorgenomen me deze week niet meer te bemoeien met het naaien van de pakjes. Vrijdag ben ik vrij en dan zal ik de finishing touch wel voor mijn rekening nemen. Ik moet de rest van de week vroeg op en dan blijft er geen tijd over. Morgen heb ik echter onverwacht een thuiswerkdag. Dat betekent, niet zó vroeg opstaan, dus vanavond toch nog maar even gekeken bij Neel en nog wat afspraken gemaakt…en is het toch weer laat voor ik hier mijn stukje kan gaan schrijven.

Een gewone maaltijd was er vanavond gelukkig wel. Na drie dagen zo’n beetje hapsnap eten wil ik wel eens iets echt lekkers; tong uit de oven met een romige mosterdsaus.
Eigenlijk horen er kleine, grijze garnalen bij de tong, maar die zijn al hapsnap opgegeten. Gelukkig was de tong bij aankoop zaterdag kraakvers.

Voor twee personen;
2 mooie tongen, schoongemaakt en het vel verwijderd
2 flinke stukken alufolie dubbelgevouwen, dik beboterd
1 citroen, in ragfijne plakjes gesneden
2 eetlepels gehakte platte peterselie
peper, zout, wat boter

Leg de vis op de beboterde folie. Strooi rondom wat peterselie en peper en zout. Leg een paar plakjes citroen op de vis en vouw dan de folie zorgvuldig dicht. Zorg dat de folie niet te strak op de vis ligt.
Leg de pakketjes zo ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Saus;
Een klassieke saus met garnalen, dat was eigenlijk de bedoeling. Helaas waren de garnalen op. Die moet je ook niet zo lang bewaren. Zaterdag had Paul ze gepeld en van de schillen heb ik meteen een bouillon gemaakt. Een mooie basis voor sauzen.

1 lepel boter
1 lepel bloem
1 lepel mosterd (ik gebruikte mosterd met witte wijn uit Charroux)
2 lepels garnalenbouillon
een scheutje witte wijn
125 ml room
De boter smelten en de bloem toevoegen. Even goed verhitten, de mosterd toevoegen en dan het vocht er beetje voor beetje bij doen.
Het laatste de room. Nog even zachtjes doorkoken en op smaak brengen met peper en eventueel zout.
Als je nog garnalen over hebt, voeg ze dan vlak voor het opdienen bij de saus. Niet meer laten koken, alleen even verwarmen.

Wij aten er gekookte aardappeltjes bij en een salade.
Stukje kaas.
En espresso toe!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *