Lamsvlees met saffraan, aardappelen en artisjokken…

 

lamsvlees met saffraan, aardappelen en artisjokken 013

Wij zijn moe, doodmoe! Wij zijn vandaag namelijk wezen shoppen zoals dat heet. Vreselijk vinden wij dat, maar soms moet het. Ik kan uren en dagen slenteren over een markt met mooie vissen en groenten, heerlijk tevreden thuiskomen na een lang bezoek aan een mooie grote Luxemburgse supermarkt, of een half uurtje wachten tot de plaatselijke bakker ergens op het Franse platteland is uitgepraat… Maar het kopen van kleding en schoenen blggg. En dan vooral winkelen in Eindhoven; blllggghh. Toch moest het vandaag, Paul moest nieuwe wandelschoenen en wat kleding, dus togen we vanmorgen opgewekt naar Eindhoven om 6 uur later met inderdaad veel schoenen, laarzen en nog veel meer, doodmoe huiswaarts te keren. Gezellig vind ik het niet, winkelen in Eindhoven. Je zoekt je suf naar een aardig café om even stoom af te blazen, dus na gedane en wel zeer geslaagde aankopen zijn we maar snel even over Helmond terug gereden. Bij slagerij Sabir kochten we wat lamsvlees, een flesje granaatappelsiroop en een flinke bos kraakverse platte peterselie.
De siroop is voor zondag. Dan gaat Paul een bijzonder Iranees gerecht klaarmaken met kip, walnoten en de siroop. Het resultaat lees je hier nog wel.
Vandaag maakte ik het lamsvlees klaar, een mooie stoofpot en terwijl het vlees stond te geuren en te pruttelen konden wij uitrusten met een mooi glas wijn…

Lamsvlees met saffraan en artisjokken voor vier personen;

1 kilo lamsvlees, in grote stukken gesneden
1 ui, 4 tenen knoflook
1 chilipeper
500 ml lamsbouillon of water met een bouillonblok
rozemarijn, oregano
1 verpakking saffraan
een handvol zwarte olijven
400 gram vastkokende aardappelen
4 rijpe tomaten of een half blikje gepelde tomaten
1 blik artisjokkenharten
2 eetlepels doperwten (diepvries)
een flinke handvol fijngehakte platte peterselie

Braad het vlees met de peper, ui en knoflook even aan in wat olijfolie. Als alles wat bruin gebakken is water of bouillon toevoegen, de saffraan en de kruiden. Een keer goed omscheppen en het geheel ongeveer een uurtje laten stoven.
Doe er dan de aardappelen bij en laat nog 20 minuten zachtjes stoven. Voeg de artisjokken, tomaat, olijven en doperwten toe en laat nog een paar minuten goed doorwarmen.
Neem de deksel van de pan en laat het vocht nog wat indampen.
Strooi er voor het opdienen nog wat vers gehakte platte peterselie over.
Natuurlijk was er espresso toe en nog een lekker glas wijn.
Rest ons nog een rondje met hond Max, op de nieuwe schoen zal dat prima lopen…Jammer dat het inmiddels regent dat het giet…
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *