Vanavond maakte ik dorade uit de oven. Dorade is één van de meest geliefde vissen hier in huis, bijna het hele jaar door te verkrijgen op de markt. Gewoon mèt kop en graten. Wij maken ze zelf schoon. De vishandelaar maakt ze wel schoon, maar het ontschubben moet je dan toch zelf nog doen. Simpel met zo’n grote schelp (zie het artikel via de link)
Neem per persoon één dorade, schoongemaakt en ontschubt.
Wrijf ze in met grof zeezout, bestrooi de binnenkant met wat zout en peper.
Snijd de dorade aan de bovenkant drie maal in tot de graat. Steek in elke inkeping een laurierblad.
Smeer een bakplaat in met wat olijfolie en leg de dorades erop. Bak de vis in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 25 minuten gaar.
Serveer de dorades met de nog een paar druppels van beste olijfolie die je kunt krijgen en een schijfje citroen.
Ik maakte er een tomatensaus bij van een paar verse- en een blikje tomaten, een uitje, twee teentjes knoflook, wat peper, kappertjes en wat verse koriander. Een aardappeltje in de schil gekookt en we hadden een prima maaltijd.
Espresso toe.
© ellen.