Gestoofde prei met sinaasappel…

prei en schouderkabonaden 003

Paul schreef vannacht al over de eieren en prei van Boer Skukhorzels. De eieren dat wisten we al, topkwaliteit, supervers enzovoorts. De preitjes aten we ook al eerder maar het was toch een verrassing; deze mooie dunne, malse preitjes aan het eind van de winter. Er is nog geen zomerprei en die dikke knoestige  winterprei is nu alleen nog geschikt voor de soep of heel lang stoven.
De preitjes van Skukhorzel hadden mooie dunne stengels, met frisse lenteachtig groene uiteinden. Zonde om zomaar in de soep te doen. Ik stoofde ze heel zachtjes en het resultaat was verbluffend lekker.

Voor twee personen;
4 √° 5 dunne stengels mooie prei, met fris groene uiteinden
1 1/2 eetlepel boter, ik gebruikte vandaag de beroemde Franse Beurre d’Isigny (gezouten met grof zeezout, ik voegde dus geen zout meer toe)
wat versgemalen zwarte peper, eventueel wat zout
sap van een halve sinaasappel

Smelt de boter en leg daarop de stukjes prei. Roer voorzichtig tot er een filmpje boter over alle preideeltjes ligt.
Doe de deksel op de pan en laat de prei zo 10 minuten stoven. Voeg dan de peper toe en het sinaasappelsap. Roer nog eens voorzichtig om en laat nog 5 minuutjes stoven.
Dien op met een schijfje sinaasappel.

Wij aten er een schouderkarbonade bij, van de Sumiranvarkens, in mosterdsaus gestoofd. Een prima combinatie. En een paar aardappeltjes (over van gisteren) even bruin gebakken in de olie.

Stukkje kaas toe.
En espresso!
© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *