We hadden het goede voornemen gisteren om maar eens lekker uitgebreid te gaan
koken en eten. Er mag zo onderhand ook wel weer eens een spannend recept op dit
weblog dacht ik zo. Helaas verliep alles toch weer nèt even anders dan we
dachten en kwam er van dat uitgebreid koken niets terecht. Even een paar
bezoekjes afleggen, even in de tuin werken enzovoorts. Na het snoeien van meters
en meters buxusheggetjes en het reinigen van de terassen met de hogedrukspuit
kon ik mijn kopje espresso bijna niet meer optillen. Gelukkig hadden we vooraf
voor de lunch gezorgd. Een frisse haringsalade met lekker stokbrood. Er zijn op
dit moment prima haringen. Niet meer helemaal de allereerste nieuwe, maar ze
smaken nog steeds uitstekend.
Ook zijn er bij de goede groentenhandelaren,
biologische winkels en op de markt, zomerbietjes te koop. Een beetje vergeten
groente maar echt de moeite waard om eens te eten. Een goede basis voor een
mooie zomerse salade.
Boen de bietjes schoon en kook ze gaar. Laat ze
afkoelen en pel de schil eraf. Snijd ze dan in kleine blokjes.
Haringsalade met bietjes voor vier personen:
5 nieuwe haringen, in hele
fijne stukjes gehakt
3 zomerbietjes
1 nieuwe verse ui, heel fijn
gesneden
1 fris-zure appel, geschild en ook heel fijn gesneden
1 klein
bekertje creme fraiche
1 eetlepel goede mayonaise
2 eetlepels fijngeknipte
bieslook
wat versgemalen witte peper
Doe de haringen, groenten en bieslook in een grote kom. Meng creme fraiche,
mayonaise en peper door elkaar. Doe dit bij de rest van de ingredienten en meng
alles zorgvuldig. Zet de kom in de koelkast. Na ongeveer twee uurtjes zijn alle
smaken mooi gemengd. Eet er lekker vers stokbrood bij met goede boter.
Een
mooie lunch voor een warme dag.
En natuurlijk espresso toe!
© ellen.
lekker voor de zomer
oke thanks
lekker