Verse artisjokken, ze zijn er nog. Ik kocht zaterdag op de Helmondse
weekmarkt twee mooie exemplaren. We aten ze gisteren als voorgerecht.
Wie haast heeft aan tafel kan beter iets anders verzinnen, voor het eten van
zo’n artisjok moet je rustig de tijd nemen. Bestek is niet nodig, gewoon lekker
met je vingers de blaadjes afpellen, een mooi sausje erbij en een lekker glas
wijn, goede muziek en je hebt de ideale ingrediënten voor een aangenaam
voorgerecht. Ik maakte er gisteren een saus bij met tonijn en mayonaise.
Voorgerecht voor twee personen;
- twee artisjokken
- 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- water met wat zout
Snijd de steel eraf en neem een stukje van de onderste blaadjes mee. Knip dan
met een keukenschaar het bovenste stukje van de blaadjes.
Werk snel, soms
verkleuren ze. Knijp er wat citroensap over om verkleuren te voorkomen.
Stop
als ze naar wens zijn bijgeknipt, in het hart een teentje knoflook, en bind er
een schijfje citroen bovenop. Kook de artisjokken in ruim water met wat zout
ongeveer een uur. (kooktijd is afhankelijk van soort, kwaliteit en grootte, kook
ze niet te kort. Ze moeten zacht zijn en niet ‘al dente’.
- Ik maakte een sausje van 100 gram tonijn uit blik *)
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels room
- peper en zout
- 1/2 teentje knoflook
Alles goed fijnmalen en mengen met de keukenmachine of staafmixer.
Schep de artisjokken als ze gaar zijn uit de pan en laat ze even uitlekken.
Knip de touwtjes door en verwijder de citroen en knoflook. Leg ze op een mooi
bord en vouw de bloem wat open. Geef er een klein schaaltje met saus bij. Paul beschreef al eens hoe je ze eet.
*) De manier waarop tonijnen gevangen worden en bezorgdheid over de
overbevissing maakt dat wij de laatste tijd niet veel tonijn meer gegeten
hebben. Ik gebruikte dit keer tonijn uit blik van Fishes. Op
de verpakking staat dat deze vis aan de westkust van de Verenigde Staten middels
de traditionele en zeer verantwoorde “Pole” methode, gevangen is, De enige
tonijnvisserij met het MSC keurmerk voor duurzaamheid.
© ellen.